eur:
389.29
usd:
364.6
bux:
68052.53
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Hán Junisz, 2017. november 3.Izraeli légicsapásban felrobbantott támadóalagút bejárata a Gázai övezet déli részén, Hán Junisz palesztin város közelében 2017. november 3-án. A Hán Junisz körzetétől az izraeli határ közelében lévő Kiszufim kibuc felé ásott, négy nappal korábban felrobbantott félkész járatban legkevesebb tizenkét fegyveres lelte halálát, köztük az Iszlám Dzsihád nevű szélsőséges palesztin szervezet több magas rangú parancsnoka. (MTI/EPA/Mohamed Szaber)
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Már a víz az úr a gázai alagutakban

Vízzel árasztották el izraeli katonák a palesztin Hamász iszlamista szervezet több alagútját a Gázai övezetben - jelentette be az izraeli hadsereg kedd este.

A bejelentésben "meghatározó technológiai áttörésként" jellemezték az eljárást. Kiemelték, figyelnek arra, hogy a művelet a talajvízben ne okozzon károkat és ne zavarja meg a lakosság ivóvízellátását, ezért csak a talajvizsgálatok alapján alkalmasnak ítélt alagutakba pumpálnak nagy mennyiségű tengervizet. Az alagútrendszer felszámolása céljából az izraeli hadsereg robbantásokat is végrehajt - tették hozzá.

Az amerikai sajtóban már tavaly decemberben megjelent, hogy az izraeli hadsereg teszteli azoknak az alagutaknak az elárasztását, amelyekről úgy vélik, nem bújtatnak ott túszokat. A keddi volt az első alkalom, hogy Izrael elismerte, hogy valóban alkalmazza ezt a taktikát.

A Hamász alagútrendszere amerikai sajtójelentések szerint 480-720 kilométer hosszúra tehető. A The Wall Street Journal című amerikai lap úgy értesült, hogy a föld alatti járatok mintegy 60-80 százaléka máig sértetlen.

Az izraeli hadsereg december elején azt közölte, hogy több mint 800 bejáratot fedeztek fel az alagútrendszerhez, és azok közül nagyjából 500-at sikerült lerombolni.

Az alagutak korábban azt a célt szolgálták, hogy embereket, árukat és fegyvereket csempésszenek be a Gázai övezetbe, megkerülve ezzel a terület izraeli blokádját.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×