eur:
389.66
usd:
363.67
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Néptelen a vatikáni Szent Péter tér karácsony első napján, 2020. december 25-én. Olaszországban a koronavírus-járvány miatt országos karantén van érvényben a karácsonyi és újévi ünnepek idején, a Szent Péter tér és a Szent Péter-bazilika sem látogatható a pápai szertartások idején.
Nyitókép: MTI/EPA/Riccardo Antimiani

Szakértő: a pápa személyesen tárná fel a teljes igazságot a Vatikán szexuális zaklatási ügyében

Ferenc pápa személyesen rendelte el azt a szexuális zaklatással összefüggő tárgyalást, amelyet rendhagyó módon a Vatikánban, a Rota Romana pápai udvarban tartanak. A vád szerint az egyik elismert vatikáni pap egy fiatal német pap ellen követett el szexuális visszaéléseket, aki 2003 márciusától 2004 őszéig doktoranduszként tartózkodott ott. Az áldozatnak Rómában is tanúskodnia kell. Az ügyről Máté-Tóth Andrást, a Szegedi Tudományegyetem vallástudományi professzorát kérdeztük.

A nyilvánosan hozzáférhető információk szerint egy Vatikánban dolgozó prelátus – magas rangú egyházi személy – 2003 márciusától egy-másfél éven keresztül egy római doktorandusz hallgató papot több alkalommal különböző szexuális cselekményekre kényszerített.

A hamburgi bíróság meghallgatta a gyanúsítottat és az áldozatot is, ennek lett az az eredménye, hogy

minden kétséget kizáróan "meg nem engedett érintések, szexuális tevékenységek kikényszerítése zajlott",

ami kétségtelenül túlmegy egy pár szabad elhatározásból történő szexuális kapcsolatán.

"A gyanúsított mindent következetesen és teljesen tagad, és addig, amíg a bírósági szakasz nem zárul le, a gyanúsítottat is megilleti az ártatlanság vélelme, még akkor is, ha a mai diskurzusban, amely a katolikus egyház ilyen természetű viselt dolgaival kapcsolatban zajlik, számos országban – Németország, Franciaország, Lengyelország, Egyesült Államok – gyerekekkel szembeni molesztálásra vonatkozik elsősorban. Itt ez a teológushallgató semmilyen szempontból nem számít gyereknek" – részletezte az InfoRádióban Máté-Tóth András, a Szegedi Tudományegyetem vallástudományi professzora.

Hogy mindez a Római Bíróságon belül is bírósági szakaszba kerül, az azt jelenti, hogy a munkáltatója a vélhető tettesnek a Vatikán volt, emiatt a Vatikán illetékes.

"Az egész ügy feltárását, a vizsgálat elrendelését Ferenc pápa maga rendelhette meg, következetesen igazodva eddigi pasztorális tevékenységéhez és vonalvezetéséhez, bizonyos értelemben ezzel is vállalva azt, hogy

ezeket a szörnyű bűncselekményeket nem akarja többé a szőnyeg alá söpörni,

hanem méltó módon, civil hatóságok bevonásával és az egyházi bíráskodás teljes arzenálját felvonultatva akarja elrendezni, levonni a konzekvenciát" – húzta alá.

Arra a kérdésre, hogy eleve súlyosbító körülmény-e, hogy a szexuális visszaélést egyházi személy követi el, azt mondta, a katolikus egyháznál minden egyes esetben hatalommal való visszaéléssel lehet találkozni.

"Az áldozat egyik nyilatkozata azt idézi, hogy a gyanúsított folyamatosan hivatkozott arra, hogy neki az áldozat teljesen ki van szolgáltatva, és ha nem teszi meg, amit kér, akkor tönkre fogja tenni. De nagyon sokszor nem csak az egyházi személyek által elkövetett szexuális visszaélések esetén igaz, hogy szexuális visszaélések hatalommal való visszaélésen alapulnak" – ecsetelte Máté-Tóth András.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×