eur:
389.94
usd:
365
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Rishi Sunak miniszterelnök 2023. május 3-án a londoni kormányfői rezidenciáról, a Downing Street 10-ből a parlamenti alsóház ülésére indul, hogy válaszoljon a kormányfőhöz intézett hetenkénti képviselői kérdésekre.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Szakértő: így tényleg a Munkáspárt ölébe pottyanhat a brit gyeplő

Hosszú ideje óriási a különbség a brit közvélemény-kutatások alapján a Munkáspárt javára a kormányzó konzervatívokkal szemben. Gálik Zoltán külpolitikai szakértő szerint meglepő lenne, ha még jövő tavasszal is Rishi Sunaknak hívnák a miniszterelnököt.

Rendkívül nehéz helyzetbe lavírozták magukat a toryk – mondta az InfoRádióban a Corvinus Egyetem docense. Több tényező is szerepet játszik ebben:

  • pandémia
  • brexit
  • másfél évvel ezelőtti miniköltségvetés, amelyre nagyon negatívan reagáltak a piacok
  • energiaválság és következményei.

"A válságot nem sikerült kezelnie a Rishi Sunak által vezetett kormánynak. A másik fontos tényező egy évekre visszamenő tendencia már, hogy a brexit hatásait nem sikerült igazándiból kiaknázni, ezen a területen is a gazdaság és a külkereskedelmi kapcsolatok megrekedtek. Egy harmadik tényező is van: a bevándorlás, az exponenciálisan növekvő menedékkérőszám, valamint a kishajókon érkezők ügye. A konzervatív kormány programja e területeken kilátástalan" – mondta Gálik Zoltán.

Arról is beszélt, hogy nem a Munkáspárt elnökének népszerűsége ragadt át a pártra.

"Keir Starmer, aki öt éve vezeti a Munkáspártot, igazából nem tudott túl nagy népszerűségre szert tenni, sem a párton belül, sem a választóknál, ennek ellenére a Munkáspárt, illetve mellette a Konzervatív Párt negatív számai prognosztizálják az egészen elképesztő eredményt" – mondta Gálik Zoltán, és hozzátette, a Munkáspártban ráadásul nagy helyezkedés is van, az árnyékkormány elég gyakran változott az utóbbi időben.

A szakértő kitért Rishi Sunak kormányfő helyzetére és a konzervatívokat is jellemző helyezkedésre is.

"A Konzervatív Párton belül is nagyon elgondolkodtak azon, hogy Rishi Sunakkal kell-e nekimenni a választásnak. Ha a Konzervatív Párt veszítene vele, akkor hatalmi harc kezdődne a párton belül, ami az ő vezető pozíciójába is kerülne, bár ez automatikusan is bekövetkezne egy választási kudarc után" – tette hozzá Gálik Zoltán.

A brit parlamenti választást legkésőbb 2025. január 28-án rendezik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×