eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Az új német szövetségi parlament (Bundestag) alakuló ülése Berlinben 2021. október 26-án.
Nyitókép: Clemens Bilan

Részlegesen meg kell ismételni a 2021-es választást Berlinben

A 2021-es berlini szövetségi választás részleges megismétlését rendelte el a német alkotmánybíróság.

A döntés értelmében a német főváros 2256 választókerületéből 455-ben kell majd újra voksolni. Ez azt jelenti, hogy minimálisan módosulhat ugyan a szövetségi parlament (Bundestag) összetétele, de

a jelenleg kormányzó koalíció többsége nem kerülhet veszélybe.

A Bundestag már korábban elrendelte 431 választókerületben a választás megismétlését, de a jelenleg ellenzékben lévő konzervatív pártok az alkotmánybírósághoz fordultak azzal a kéréssel, hogy szélesebb körben rendelje el a választás megismétlését.

A 2021 szeptemberében tartott választáson Berlin számos választókerületben mutatkozott hiány a szavazólapokból, ezért a szavazókörök előtt hosszú sorok alakultak ki, így a szavazókörök csak jóval később zárhattak be a tervezettnél.

A túlterheltség másik oka az volt, hogy a német fővárosban azon a napon bonyolították le az országos, a regionális és a helyi önkormányzati választást, továbbá egy helyi népszavazást, és ekkor tartották a berlini maratoni futást is.

A futóverseny miatt elrendelt útlezárások és az akkor még érvényben lévő koronavírus-korlátozások miatt kaotikus viszonyok alakultak ki a német fővárosban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×