eur:
394.93
usd:
365.24
bux:
70237.82
2024. június 13. csütörtök Anett, Antal
Nyitókép: Pixabay.com

A német egészségügyben most vezetik be azt, ami itthon már évek óta működik

Jóváhagyta a német parlament az egészségügyi miniszter dédelgetett álmát. Első lépésként az elektronikus receptek kötelező bevezetését január elsejétől. A következő mérföldkövet az elektronikus betegakták korszaka jelenti majd, amely egy évvel később kezdődik.

Az egészségügy digitalizálása Karl Lauterbach miniszter egyik fő törekvése. Ennek része az elektronikus recept bevezetése, valamint a digitális betegállomány, illetve egyfajta elektronikus "betegadattár" is.

Az e-recept 2024 elejétől válik kötelezővé az orvosok, illetve a rendelők számára.

Ami pedig a második lépést illeti, az egészségbiztosítók kötelező feladata, hogy 2025. január 15-ig minden jogszerűen biztosított személy számára egy elektronikus fájlt hozzanak létre – ez egyfajta személyes adattároló lesz, amely egész életében végigkíséri a beteget. Ez többek között tartalmazza különböző leleteit, laboratóriumi értékekeit, hacsak nem emel kifogást ellene.

A miniszter robbanásszerű változásról beszélt, hangsúlyozva, hogy Németországnak meg kell valósítania az egészségügyi rendszer digitalizációját. Lauterbach szerint az új szabályozás jelentős előnyökkel járhat a betegek számára, ugyanakkor lényegesen megkönnyítheti a kezelési lehetőségeket az orvosok számára.

A Németországban hagyományos és megszokott rózsaszín receptek helyett az elektronikus receptek már egy ideje kiválthatók a gyógyszertárakban, ez a korszak azonban most véget ér, az e-recepteknek már nem lesz színük – az elektronikus receptek alkalmazása január elsejétől kötelező lesz.

A parlamenti vita során a Lauterbach által előterjesztett tervezetet a legtöbb kritika az adatvédelemmel kapcsolatban érte. Az ellenzék az adathasználat kockázataira figyelmeztetett, tartva attól, hogy "intim adatok" kerülhetnek továbbításra. A tervezet a fenntartások ellenére nagy többséggel került elfogadásra.

Címlapról ajánljuk

A NATO nukleáris képességeiben is változás jön Jens Stoltenberg szerint

Magyarországi látogatása után szerda este már Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót a NATO főtitkára, mielőtt a tagállamok védelmi miniszterei egyeztetésbe kezdenek a júliusi NATO-csúcsra. A jövőt vázolva kulcsfontosságú témákról ejtett szót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.13. csütörtök, 18:00
Szalai Ádám
a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya
Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően azonban Európában emelkedtek a tőzsdék. A délutáni amerikai inflációs adatok pozitív meglepetést okoztak: havi és éves alapon is kisebb volt a fogyasztói árak növekedésének üteme az Egyesült Államokban. Az inflációval azonban még nem ért véget a mai nap, ugyanis este 8-kor jött a Fed kamatdöntése, ahol a várakozásoknak megfelelően az amerikai jegybank nem változtatott az irányadó kamaton. A piacok a jegybankelnök Jerome Powell szavaira figyelnek: a ma délutáni inflációs adatok közlését követően a kamatdöntés tekintetében valamivel egyértelműbbé vált a kép, a szeptemberi kamatcsökkentés esélye megnőtt, a jegybankelnök azonban jelezte, hogy idén már csak egy kamatvágásra lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×