eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Vlagyimir Putyin orosz államfő videókonferencia keretében tanácskozik a kormány tagjaival Moszkvában 2023. július 19-én.MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Alekszander Kazakov
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Alekszander Kazakov

Szakértő: Ukrajna most kimerült, Oroszország lépéskényszerben van

Az oroszoktól valószínűsíthető több támadás az ukrajnai háborúban, ráadásul az érintett térségben az időjárási helyzet is nagyban megnehezíti a körülményeket - hangsúlyozta az InfoRádiónak Bendarzsveszkij Anton, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója.

Keményre fordult az időjárás Ukrajnában, a déli országrészben ciklon tombol, hóvihar, fagy szedi halálos áldozatait a fronton, már nem csak a támadások és a fegyverek.

A megváltozott időjárási körülmények megváltoztatják a háború menetét, ellehetetlenítenek bizonyos műveleteket, legyen szó haditechnikai mozgásokról, támadásokról, de sokkal több benzin és üzemanyag is fogy, ilyenkor a járműveket melegen is kell tartani.

"Másrészről az orosz megszállók ellen indított ukrán dróntámadások ugyancsak lehetetlenné válnak ebben az időjárásban, mivel

  • a drónok egy része e-akkumulátorral megy, ilyen időben nem működnek vagy nem annyi ideig
  • hóviharban nem mennek a drónok"

- fogalmazott az InfoRádióban Bendarzsevszkij Anton, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója.

Ukrán helyzet, orosz helyzet

Hogy hogyan lehet az időjárásra taktikailag reagálni, arról azt mondta, Ukrajna épp egy sikertelen ellentámadáson van túl, és ukrán szempontból egyébként is a stratégia átgondolására van szükség, a nyugati segítség sem ért célt, a tartalékok pedig elfogytak, fel kell frissíteni az emberi erőt is.

"A következő időszakban nagyobb ukrán támadásra egyébként sem lehet számítani, és biztos, hogy az ukrán részről is elindult már a gondolkodás, hogy mi lehet a következő lépés."

Orosz részről viszont lehet támadásra számítani, halmozottan.

"Egyrészt azért, mert az orosz hadsereg szempontjából át kell venni a kezdeményezést, mert lefutott a másik fél támadása, mindent meg kell tenni azért, hogy előnybe kerüljenek. Másrészt a következő év márciusában Oroszországban elnökválasztás lesz, az orosz elnök megpróbálhat valamilyen prezentálható eredményt bemutatni; a fronton lévő események, egy ukrán erődítmény elfoglalása ilyen lehet" - húzta alá a posztszovjet térség szakértője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×