eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
Vlagyimir Putyin orosz államfő videókonferencia keretében tanácskozik a kormány tagjaival Moszkvában 2023. július 19-én.MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Alekszander Kazakov
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Alekszander Kazakov

Szakértő: Ukrajna most kimerült, Oroszország lépéskényszerben van

Az oroszoktól valószínűsíthető több támadás az ukrajnai háborúban, ráadásul az érintett térségben az időjárási helyzet is nagyban megnehezíti a körülményeket - hangsúlyozta az InfoRádiónak Bendarzsveszkij Anton, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója.

Keményre fordult az időjárás Ukrajnában, a déli országrészben ciklon tombol, hóvihar, fagy szedi halálos áldozatait a fronton, már nem csak a támadások és a fegyverek.

A megváltozott időjárási körülmények megváltoztatják a háború menetét, ellehetetlenítenek bizonyos műveleteket, legyen szó haditechnikai mozgásokról, támadásokról, de sokkal több benzin és üzemanyag is fogy, ilyenkor a járműveket melegen is kell tartani.

"Másrészről az orosz megszállók ellen indított ukrán dróntámadások ugyancsak lehetetlenné válnak ebben az időjárásban, mivel

  • a drónok egy része e-akkumulátorral megy, ilyen időben nem működnek vagy nem annyi ideig
  • hóviharban nem mennek a drónok"

- fogalmazott az InfoRádióban Bendarzsevszkij Anton, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója.

Ukrán helyzet, orosz helyzet

Hogy hogyan lehet az időjárásra taktikailag reagálni, arról azt mondta, Ukrajna épp egy sikertelen ellentámadáson van túl, és ukrán szempontból egyébként is a stratégia átgondolására van szükség, a nyugati segítség sem ért célt, a tartalékok pedig elfogytak, fel kell frissíteni az emberi erőt is.

"A következő időszakban nagyobb ukrán támadásra egyébként sem lehet számítani, és biztos, hogy az ukrán részről is elindult már a gondolkodás, hogy mi lehet a következő lépés."

Orosz részről viszont lehet támadásra számítani, halmozottan.

"Egyrészt azért, mert az orosz hadsereg szempontjából át kell venni a kezdeményezést, mert lefutott a másik fél támadása, mindent meg kell tenni azért, hogy előnybe kerüljenek. Másrészt a következő év márciusában Oroszországban elnökválasztás lesz, az orosz elnök megpróbálhat valamilyen prezentálható eredményt bemutatni; a fronton lévő események, egy ukrán erődítmény elfoglalása ilyen lehet" - húzta alá a posztszovjet térség szakértője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Így szerezhetnek biztosítást az ukránok a háború közepette

Így szerezhetnek biztosítást az ukránok a háború közepette

A háború-sújtotta Ukrajnában felpörgött a biztosítási szolgáltatási piac – mindez kissé szembemegy a logikával. Míg náluk elméletben azért is fizetnek, ha az ember házába becsapódik egy Sahed öngyilkos drón, más országokban – például Nagy-Britanniában – van, amikor szinte lehetetlen biztosítást kötni az áradások fenyegette ingatlanokra vagy az előszeretettel lopott Land Roverekre.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×