eur:
395.57
usd:
364.45
bux:
66319.5
2024. március 5. kedd Adorján, Adrián
Varsó, 2013. október 20.Lech Walesa volt lengyel (j) és Frederik de Klerk egykori dél-afrikai elnök sajtóértekezletet tart a lengyel fővárosban 2013. október 20-án, a Nobel-békedíjasok háromnapos varsói találkozójának előestéjén. (MTI/EPA/Jacek Turczyk)
Nyitókép: MTI/EPA/Jacek Turczyk

Lech Walesa nagy bajban van, ügynökmúltját érintő dologról van szó

Ügynökmúltját érintő, 2016-ban tett és hamisnak vélt tanúvallomása miatt vádat emeltek Lech Walesa, a Szolidaritás független szakszervezet egyik alapítója, Nobel-díjas munkásvezér, későbbi lengyel államfő ellen.

A vádiratot a Varsó-Belváros kerületi bírósághoz továbbították. A feltételezetten hamis tanúvallomás több mint ötven dokumentumot, köztük Walesa által a kommunista lengyel belbiztonsági szolgálatnak (SB) 1970 decemberében aláírt együttműködési nyilatkozatot érinti - magyarázta Szymon Banna ügyészségi szóvivő.

Felidézte: Walesa az ellene 2017-ben indított büntetőjogi eljárás során tagadta, hogy az őt terhelő iratokat - köztük az SB-nek írt jelentéseket, valamint nyugtákat - aláírta, kivéve egy, kézzel írt, jegyzeteket és aláírást tartalmazó dokumentumot, amely esetében "nagyon valószínűnek" nevezte, hogy ő a szerzője.

Az ügyészség viszont "átfogó és egyértelmű szakértői vélemény alapján" megállapította, hogy

az iratokat Walesa írta alá, ezért hamis tanúzással vádolták meg

- közölte Banna.

A Walesával szembeni büntetőjogi eljárást a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetének (IPN) ügyészi tagozata kezdeményezte 2017-ben. Az IPN eredetileg 2016-ban éppen Walesa kezdeményezésére indított nyomozást, amely során megvizsgálták, hogy az SB tisztviselői anyagi haszonszerzés céljából meghamisították-e az egykori munkásvezér együttműködését bizonyító, 2016 elején megtalált dokumentumokat.

Walesa 1992-ben a PAP hírügynökségnek adott egyik nyilatkozatban beismerte ügynökmúltját, azóta viszont mindig tagadta ezt. A hamis tanúzás Lengyelországban három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×