eur:
394.06
usd:
370.89
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor
Iráni Shahed-238 drón. Forrás: X / Nexta
Nyitókép: Forrás: X / Nexta

Gyorsabb, halkabb, pontosabb és Ukrajnában is pusztíthat – Irán bemutatta új csodafegyverét

A korábbiaknál sokkal korszerűbb csapásmérő drónokat mutattak be Teheránban.

Az új fegyvereket pár napja mutatták be az ország legfőbb vallási vezetőjének, Ali Hamenei ajatollahnak a teheráni egyetemen rendezett kiállításon. A Shahed-238 jelű drónt az iráni Iszlám Forradalmi Gárda légierejének fejlesztő központjában tervezték, és komoly előrelépés a korábbi öngyilkos robot, a Shahed-136-hoz képest – írja a Militarnyi ukrán portál.

Az új csapásmérő drónnak három változata létezik:

  • az egyik hagyományos, de GPS-navigációs rendszerrel irányított, teljesen önállóan repülő típus
  • a másik elektrooptikai és hőérzékelős változat
  • a harmadikat az ellenséges radarok kisugárzása vezeti célra. Ez utóbbi a légvédelem pusztítására szolgál, hasonlóan a radargyilkos rakétákhoz.

Az infravörös vezérlésű Shahed-238-at a frontvonalak mögött összevont harcjárművek megsemmisítésére tervezték.

De alkalmas olyan kritikus infrastruktúrák rombolására is,

mint a hőközpontok, erőművek, áramelosztók, amelyek ugyancsak jelentős hőt sugároznak ki. Ezt a változatot távolról is lehet irányítani, ami nagymértékben javítja a találati pontosságot, viszont csökkentheti a hatótávolságot.

A Shahed-238 három különböző vezérlő rendszerrel felszerelt változatai. Középen a hagyományos inerciális/GPS navigációs irányítású, jobbra pedig az infravörös érzékelőjű változat. A bal szélen pedig a
A Shahed-238 három különböző változata. Középen a hagyományos inerciális/GPS irányítású, jobbra pedig az infravörös érzékelőjű változat. A bal szélen a "radargyilkos" típus látható. Forrás: mil.in.ua

A Shahed-238-as műszaki adatait nem hozták nyilvánosságra, így azt sem tudni, hogy milyen messze lévő célpontokat támadhat. A korábbi Shahed-136-nál ez nagyjából 2000-2500 kilométer volt. Az új drónt már nem légcsavarral, hanem egy kis méretű gázturbinával hajtják, aminek ugyan nagyobb lehet az üzemanyag-fogyasztása, bár nyilván gyorsabban és halkabban repül.

Az új és a régi közti legfeltűnőbb különbség a korszerűsített drón színe. A régebbi világos festést fekete váltotta fel, amivel az irániak az amerikai lopakodó gépeket akarták utánozni. Arról nincs információ, hogy a drónokhoz használt festék ugyanúgy képes-e elnyelni a radarhullámok egy részét, mint az amerikai repülőkön használt, különleges bevonat.

A régebbi Shahed-136 iráni drón. Az alul látható dudor az elektrooptikai érzékelő kupolája. Ezt az új változatnál már beépítették a drón orrába.   Forrás: sundries.ua
A régebbi Shahed-136 kamikaze robot. Az alul látható dudor az elektrooptikai érzékelő kupolája. Ezt az új változatnál már beépítették a drón orrába. Forrás: sundries.ua

A teheráni bemutató alkalmával egy gyorsuló autóról indították az új drónt. A yahoo.news azonban megjegyzi, hogy a végleges típust minden bizonnyal álló helyzetből is útjára lehet majd bocsájtani.

Egyelőre nem világos, hogy Oroszország rendelt-e az új fejlesztésű öngyilkos gépekből. Kijevi vélemény szerint nagyon is elképzelhető, hogy a Moszkva és Teherán közötti szoros katonai együttműködés keretében az orosz hadsereg fegyverzetében is megjelennek majd a Shahed-238-asok.

Mivel ezek gyorsabbak, jobb a vezérlésük, és bizonyára nehezebben is felderíthetők, az ukrán légvédelemnek alaposan meggyűlhet velük a baja.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Márciusban Ausztria utasított ki két orosz diplomatát, Oroszország ezt nem sokáig hagyta válasz nélkül. Ezúttal egy osztrák diplomatát nyilvánítottak nemkívánatos személynek. Közben Bécsben tovább folyik a vizsgálat a korábbi osztrák alkotmányvédelmi hivatal egy volt munkatársa ellen, akit azzal vádolnak, hogy titkos adatokat továbbított az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

A fokozódó geopolitikai feszültségek nyomást gyakoroltak ma reggel az ázsiai tőzsdékre, az irányadó európai indexek azonban emelkedésekkel nyitottak, és napközben is kitartottak a pluszok. Az energiaszektor gyengélkedik ma az olajár esésével együtt, míg az ipari vállalatok részvényei felülteljesítők. A magyar piac követte napközben az európai tőzsdéket, kisebb pluszban áll egész nap a BUX, a blue chipek közül csak a Richter esett ma. A tengerentúlon ehhez képest jelentős hangulatromlást láttunk annak ellenére, hogy a kereskedés első részében még emelkedésben voltak a tőzsdék. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×