eur:
389.33
usd:
361.73
bux:
67992.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A Gázát irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet izraeli túszait jelképező 200 szék, rajtuk a túszok portréival az ENSZ európai székháza előtt Genfben 2023. október 26-án. Az izraeli hadsereg szerint a Hamász több mint 200, izraeli és külföldi állampolgárt ejtett túszul, amikor október 7-én többfrontos támadást intézett Izrael ellen.
Nyitókép: A Hamász izraeli túszait jelképező 200 szék, rajtuk a túszok portréival az ENSZ európai székháza előtt Genfben 2023. október 26-án. MTI/EPA/Keystone/Martial Trezzini

Szakértő: először a történelemben a palesztin propaganda jobbnak bizonyulhat, mint az izraeli

Az október 7-ei Hamász-támadásban 1400 fő meghalt, százakat elvittek túsznak, az izraeli válaszcsapásban azonban szombatig csaknem 10 ezer palesztin halottról tudni; Fischl Vilmos, a hadtudományok doktora az InfoRádióban úgy vélekedett, "megindult valami a világban".

Izrael a hétvégén arra szólította fel állampolgárait, hogy fontolják meg külföldi útjaikat, és legyenek különösen óvatosak, mert a Hamásszal a Gázai övezetben zajló háborús konfliktus miatt igencsak megnőtt a zsidókkal, izraeliekkel szembeni ellenségesség.

A tudósításokból is az tűnik ki, Európa-szerte zajlanak tüntetések antiszemita felhanggal, jelszavakkal.

"Ki lehet mondani, hogy az antiszemitizmus nő. Ennek több oka is van. Egyrészt Izraelt október 7-én egy olyan csapás érte, amelyben 1400 fő meghalt, 240 főt pedig elraboltak, a meggyilkoltak döntő része gyerek, civil és nő volt. Ezáltal akkor a világ szimpátiája Izrael felé fordult, és a közvélemény nem értette, hogy hogyan lehet ilyet csinálni, illetve hogyan tud a Hamász egy ilyen támadást végrehajtani, amikor Izrael kiváló hírszerzéssel rendelkezik. Ennek következtében Izrael néhány nappal később, miután előkészítette a hadműveletet, nekiindult a Hamász terrorszervezetnek a Gázai övezetnek, ennek a 10-szer 40 kilométeres területnek.

Most szombatig 9227 palesztin halott van - hétfőre állítólag már több, mint 10 000 -, és 32 ezer sebesült; ez a világ szimpátiáját tulajdonképpen megfordította,

először a történelemben a palesztin propaganda jobb, mint az izraeli" - vonultatta fel gondolatait az InfoRádióban Fischl Vilmos, a hadtudományok doktora, külügyi szakértő.

Mint folytatta, három dél-amerikai ország is megszakította diplomáciai kapcsolatait Izraellel - Bolívia, Chile, Kolumbia -, és Jordánia is felkérte Izraelt, hogy ne küldje vissza nagykövetét Ammánba, hanem tartsa otthon.

"Ezekből arra következtetünk, hogy valami megindult a világban; Franciaországban is nagyon nagy mértékben megnőtt az antiszemita cselekmények száma, 1040-re emelkedett a mai napig, miközben tavaly egész évben 436 volt" - mondta még.

Hogy a hatóságok mit tehetnek ebben a helyzetben, arról azt mondta, minden kormánynak vannak módszerei, amelyekkel a különböző tüntetéseket, megmozdulásokat vissza tudja szorítani. Úgy érzékeli, Magyarországon is sikerült odafigyelnie a kormánynak arra, hogy ne legyenek ilyen jellegű tüntetések, erre a nyugat-európai kormányok "már sok esetben nem képesek", számos tüntetést engedély nélkül is megtartanak.

A következményeket illetően érdekes tendenciákra is rábukkanhatunk: az Egyesült Királyságban és Ausztriában lassú növekedésnek indult a zsidó közösség létszáma, ami elemzők szerint jele lehet annak, hogy felerősödhet a zsidók elvándorlása Izraelből.

Erről Fischl Vilmos azt mondta,

az Izraelben élők nagyon jól látják a helyzetüket, sokan felkészültek arra, hogy más országban is rendelkezzenek ingatlannal.

"Lesznek olyanok, akik elvándorolnak Izraelből Európa egyes országaiba vagy máshová, ám lesznek olyanok is viszont, akiknek át kell gondolniuk, hogy ahol vannak, jó helyen vannak-e, mert erős velük szemben az antipátia. Minden képlékeny, meglátjuk, mi lesz" - fejtegette.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×