eur:
390.45
usd:
364.15
bux:
68293.77
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi Bizottságának elnöke felszólal a Lengyelország melletti kiállásról Brüsszel nyomásgyakorlásával szemben szóló Fidesz-KDNP-s határozati javaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. február 20-án.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Németh Zsolt: az igen gombot fogjuk megnyomni, még a törökök előtt

A Külügyi Bizottság fideszes elnökének meggyőződése, hogy még a török előtt megtörténik a svéd NATO-csatlakozás magyar ratifikációja.

A svéd NATO-tagságot Magyarország támogatja, amit a kormány a szervezet elmúlt két csúcstalálkozóján is kinyilvánította – szögezte le a Szabad Európának nyilatkozva Németh Zsolt. A Külügyi Bizottság fideszes elnöke szerint innentől kezdve kizárólag technikai kérdés, hogy mikor kerül sor a ratifikációra.

„Egy dolog biztos: nem Magyarországon fog múlni.

Folyamatosan tárgyalunk és egyeztetünk Törökországgal, jó viszonyt ápolunk velük” – fogalmazott.

Németh Zsolt azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy akkor nem a svéd oktatófilmben elhangzottak miatt csúszik-e az ügy, fontosnak nevezte Kocsis Máté esztergomi sajtótájékoztatóján elhangzottakat, miszerint „a kormánypárti frakciók egyelőre nem tudtak támogató döntést hozni, mert magyarázatot várnak a svéd közszolgálati televízió által Magyarországról készített hazug filmmel kapcsolatban”.

„Az egész kérdésnek ugyanis abszolút nem elhanyagolható vonatkozása, hogy a NATO-ban milyen szövetségesek leszünk. Mi azt szeretnénk, ha jó viszony alakulna ki közöttünk, aminek vannak feltételei. Az oktatófilmhez hasonló esetek nélkül sokkal jobb szövetségesek lennénk” – tette hozzá a politikus, aki szerint egyébként

a svédekkel erősebb lesz a NATO, márpedig a szervezet jövője Magyarország számára is kulcsfontosságú kérdés.

Hozzátette: szeretnék, ha kevesebb ilyen alkotás készülne és kevesebb ehhez hasonló nyilatkozat születne a svéd politikusok részéről. Mindazonáltal úgy látja, van elmozdulás, és javul a kölcsönös tisztelet légköre. „Bízom benne, hogy sikerül olyan helyzetet kialakítani, hogy minden képviselő könnyen nyomja meg az igen gombot. De még egyszer szeretném hangsúlyozni: az igen gombot fogjuk megnyomni.”

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×