eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Voting box and election image,election. Getty Images
Nyitókép: krisanapong detraphiphat/Getty Images

Szlovákia: "Az ország sorsáról van szó!"

Eddig rendben zajlanak a szlovákiai választások.

A szlovákiai előrehozott parlamenti választásokról tudósítva a pozsonyi Új szó arról ír, hogy Szlovákia egy olyan hely, ahol elég sokszor van ilyen tétje az országos voksolásnak. Különösen 1998-at kell ilyenkor megemlíteni, s azt, hogy az akkori politikai változások milyen fontos szerepet játszottak az ország életében.

A portál munkatársa a többségében magyar nemzetiségűek lakta Bátorkeszin járt, ahol igencsak kormányváltó a hangulat.

„Le akarom váltani ezeket a hülyéket”

– válaszolta igencsak tömören a választási részvétel miértjét firtató kérdésre egy középkorú férfi.

Egy másik idősebb hölgy nagyon magabiztosan azt nyilatkozta, hogy egyáltalán nem szkeptikus, van értelme a választói jognak. S hogy miért él most a lehetőséggel? „Hát hogy jobb legyen a magyaroknak, s valaki védjen bennünket. Én mindig választok, csak most sajnos egyedül, mert a férjem nincs itthon” – válaszolja.

Az Új szó tudósítója a választóhelyiség bejárat előtt egy köztiszteletben álló pedagógussal találkozott, aki tömören annyi mondott: „Az ország sorsáról van szó”. Szerinte ezért fontos élni most a szavazati joggal.

Bátorkeszin a 2021-es népszámlálás szerint egyébként 3323-an éltek. A község ezzel a Komáromi járás hatodik legnépesebb települése, míg a falvak sorában Marcelháza után második a sorban. 2525-an (75,99%) magyarnak, 653-an (19,65%) szlováknak vallották magukat. A második nemzetiség rubrikában 127 fő (50%) jelezte a magyar, 54-en (21,26%) pedig a szlovák kötődését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Nem teszik zsebre az autósok azt, ami januárban vár rájuk - Mégis mi állhat a háttérben?

Nem teszik zsebre az autósok azt, ami januárban vár rájuk - Mégis mi állhat a háttérben?

Akkorát gyengült a forint az euróval szemben az elmúlt években, hogy a hazai üzemanyagokra meghatározott jövedéki adóterhek mértéke az EU-s minimumszint alá csökkent. A kötelezettségszegési eljárás elkerülése érdekében tehát szükség volt az adó növelésére, a kormány azonban jelentősen "túlbiztosítva" magát, egészen a 420 forintos euró-árfolyamig elegendő jövedéki adót határozott meg, ami január elsejétől élesedik. Ennek hatására vélhetően messze a legmagasabb benzin-és dízelárakkal találkozhatnak majd a magyar autósok a régióban - de mégis milyen logika állhat a kormány döntése mögött? Többek között erre keressük a választ elemzésünkben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. december 8. 16:50
×
×
×
×