eur:
380.35
usd:
351.44
bux:
58509.85
2023. december 4. hétfő Barbara, Borbála
military camouflage uniform, handcuffed on background
Nyitókép: Sinenkiy/Getty Images

Az ENSZ szerint az orosz hadsereg halálra kínozza ukrán foglyait

A világszervezet egyik vizsgálóbizottsága szerint egyre több bizonyíték van arra, hogy az orosz hadsereg halálra kínozza az ukrán informátornak tartott embereket.

"Folyamatosan kerülnek elő bizonyítékok arra, hogy az orosz fegyveres erők háborús bűncselekményeket követnek el Ukrajnában" - áll a bizottság jelentésében, amelynek megállapításai szerint az orosz hadsereg széles körben és módszeresen alkalmaz kínzást olyan emberekkel szemben, akiket azzal gyanúsít, hogy az ukrán hadsereg informátorai. "Egyes esetekben a kínvallatást olyan brutalitással alkalmazták, hogy az áldozat meghalt" - tette hozzá.

A bizottság a továbbiakban arra fog törekedni, hogy megállapítsa:, a kínzás esetei és az ukrán infrastruktúra elleni támadások emberiesség elleni bűncselekményeknek számítanak-e.

"A bizottság elítéli, hogy továbbra is történnek támadások védett státuszt élvező civilek és egészségügyi létesítmények ellen" - hangsúlyozta a testület. A testület emellett arról számolt be, hogy

Herszon régióban orosz katonák jelentések szerint 19 és 83 év közötti nőket zaklattak, illetve erőszakoskodtak velük.

Ukrajnát is felszólította a bizottság, hogy tisztázza az orosz hadifoglyok gyanú szerinti bántalmazásának eseteit. Erik Mrse, a bizottság vezetője az elkövetők felelősségre vonását hangsúlyozta mindkét oldalon.

A vizsgálóbizottság eddig tíz alkalommal látogatott Ukrajnába, bár orosz forrásokhoz többszöri megkeresés ellenére sem fért hozzá.

Címlapról ajánljuk
Nagy Márton: egyszerre lehet egyensúly és növekedés, ez most a cél

Nagy Márton: egyszerre lehet egyensúly és növekedés, ez most a cél

Rengeteg kérdést kell tisztázni, de az év végéig le szeretnénk zárni az adásvétel aláírását. A következő hetekben felszáll a füst – mondta az Budapest Airport küszöbön álló megvásárlásáról Nagy Márton az InfoRádió Aréna című műsorában. A gazdaságfejlesztési miniszter beszélt az inflációs várakozásokról, a fogyasztás fellendüléséről, a növekedési kilátásokról és az uniós pénzek nélküli működésről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.05. kedd, 18:00
Kunhalmi Ágnes
a Magyar Szocialista Párt társelnöke
Lebukott az orosz titkosszolgálat, átfogó hibrid műveletekre készültek európai nagyvárosokban

Lebukott az orosz titkosszolgálat, átfogó hibrid műveletekre készültek európai nagyvárosokban

Egy a finn Yle MOT oknyomozó újságírói által megszerzett bizalmas hírszerzési jelentés szerint Oroszország összehangolt titkosszolgálati támadást akart végrehajtani a Finnország és Svédország NATO-csatlakozásának megzavarására. A dokumentum, amelyet egy orosz hírszerzőtiszt készített, olyan stratégiákat vázol fel, amelyek tüntetésnek álcázott destabilizációs hibrid műveletek szervezésére irányulnak. Több európai nagyvárosban is akcióra készültek az oroszok. Az eddigi adatok szerint Moszkva terve az lenne, hogy iszlámellenes demonstrációkkal ugrassza össze az európai államokat Törökországgal.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×