eur:
389.21
usd:
362.53
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

Gabonatilalom - megtárgyalták Kijev feltételeit, határozott reakció jött

Robert Telus lengyel mezőgazdasági miniszter ukrán kollégájával, Mikola Szolszkijjal folyatott szerdai online megbeszélésén arra szólította fel Kijevet, hogy vonja vissza az ukrajnai gabonaimportra vonatkozó varsói embargó miatt a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) benyújtott panaszát.

"A gabonát illetően szilárd az álláspontunk. Ukrajnából származó gabona nem léphet be a lengyel piacra. Ez a panasz alaptalan" - idézte a lengyel PAP hírügynökség Telust.

Az ukrán agrártárca a honlapján közzétett közleményében azt írta, hogy megvitatták a Lengyelországba irányuló mezőgazdasági exportra vonatkozó ukrán cselekvési tervet is, különös tekintettel az ukrán kormánynak a mezőgazdasági vállalkozói engedélyek kiadására vonatkozó új eljárására. Megállapodtak, hogy egy hét múlva ismét visszatérnek erre a kérdésre.

Szolszkij emellett közölte, hogy a következő napokban Ukrajna, Lengyelország és Litvánia mezőgazdasági miniszterei háromoldalú találkozót tartanak az állategészségügyi ellenőrzések átadásáról az export célországnak a Lengyelországon keresztüli tranzit javítása érdekében. Az ukrán agrárminiszter kifejtette, hogy hasonló eljárásról kell megállapodni a Németországba irányuló mezőgazdasági termékek lengyel területen keresztüli tranzitjára vonatkozóan is. Emlékeztetett arra, hogy augusztusban egy ilyen ellenőrzési mechanizmusról született megállapodás Magyarországgal és Szlovákiával.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×