eur:
379.04
usd:
348.72
bux:
58010.99
2023. december 4. hétfő Barbara, Borbála
Tűzharc füstje lengi be a szudáni fővárost, Kartúmot 2023. április 19-én, amikor egynapos országos tűzszünet van érvényben a szembenálló felek közt. Négy nappal korábban harcok robbantak ki az Abdel-Fattah Burháni tábornok vezette szudáni hadsereg és a Mohamed Hamdan Daglo tábornok vezette félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) között. Az összecsapásokban eddig legkevesebb 185 civil és katona vesztette életét, a sebesültek száma meghaladja az 1800-at.
Nyitókép: -

Ukrajna állhat a Wagner szudáni veresége mögött – videó

Több ezer kilométerre a határaitól hajthatnak végre különleges akciókat az ukrán különleges szolgálatok.

A CNN beszámolója szerint az ukrán különleges erők állhatnak néhány dróntámadás és egy szárazföldi művelet mögött, amiket a szudáni polgárháborúban a Wagner orosz zsoldoscsoport által támogatott lázadó Gyorsreagálású Erők (RSF) ellen vittek véghez – írja a Portfolio.

Bár az amerikai hírcsatorna nem tudta függetlenül ellenőrizni az állítólagos ukrán részvételt,

a dróncsapásokról készült felvételeken az ukrán típusú dróntámadások jellegzetességei mutatkoztak meg.

Az ukránok által széles körben használt két, kereskedelmi forgalomban kapható drón legalább nyolc csapásban vett részt, és a drónok vezérlőjén ukrán nyelvű szöveg volt látható. Szakértők szerint az a tény, hogy a drónok közvetlenül a célpontba csapódtak, rendkívül szokatlan Szudánban és a tágabb afrikai régióban.

Ukrajna hivatalosan nem vállalt felelősséget az akciókért. Egy magas rangú szudáni katonai forrásnak nincs tudomása szudáni ukrán műveletekről, és nem is hiszi, hogy ezek igazak. Több amerikai tisztviselő is meglepődött a feltételezésre, hogy Ukrajna Szudánban hajtana végre katonai akciókat.

A dróncsapásokról készült felvételek múlt hét csütörtök óta keringenek a közösségi médiában, az állítólagos szárazföldi műveletről egyelőre nincs felvétel.

A Portfolio emlékeztet, hogy a Wagner a szudáni polgárháború áprilisi kirobbanása óta tevékenyen támogatja az RSF-et, ami az egyébként puccsista szudáni katonai vezetés ellen harcol. Egy magas rangú szudáni forrás szerint az RSF fegyvereinek 90 százaléka származik a zsoldoscsoporttól.

Oroszország eddig a Wagner csoporton keresztül gyakorolta befolyását Szudánban és Afrika számos országában, Jevgenyij Prigozsin halála után pedig az orosz védelmi minisztérium próbálja átvenni a zsoldosok korábbi pozícióit.

Címlapról ajánljuk

Nem kell nyelvtudás, diploma vagy jogosítvány – megkönnyítik a németországi munkavállalást

A német kormány a bevándorlási szabályok szakaszos módosításával próbál megoldást találni a rendkívüli munkaerőhiányra. A Migrációkutató Intézet junior kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy az EU-tagállamok között nagy a verseny a harmadik országból érkező képzett munkavállalókért, a németek pedig jelentős kedvezményekkel akarnak kitűnni a többiek közül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×