eur:
389.06
usd:
363.75
bux:
68208.9
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Német, Type 212CD típusú tengeralattjáró. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

A német kormány beszállna a tengeralattjáró-gyártásba

Berlin állami tulajdonrészt akar a világ egyik legnagyobb, tengeralattjárókat gyártó cégében, Thyssen-Krupp Marine Systems (TKMS) társaságban.

A politikus Kielben, a haditengerészeti vállalkozás üzemében tett látogatásán nyilatkozva megerősítette a Handelsblatt című üzleti lap értesülését a tulajdonszerzési tervekről. Mint mondta, még mérlegelik a lehetőségeket, és várhatóan az év végéig döntenek.

Oliver Burkhard ügyvezető igazgató elmondta, hogy "friss tőkére" van szükségük, mert erőteljes növekedés kezdődik a társaság életében, és nem biztos, hogy a jelenlegi fő tulajdonos, a Thyssen-Krupp finanszírozza a fejlesztéseket.

A kieli üzemben több mint háromezer embert foglalkoztató, a térségben működő beszállítókkal együtt nagyjából 15 ezer embernek munkát biztosító TKMS kapacitásai 2034-ig foglaltak. A védelmi miniszter is egy új projekt elindítása alkalmából látogatott el a gyárba, norvég kollégájával, Bjorn Arild Grammal.

A cég a 212CD osztályú tengeralattjárók - tájékoztatása szerint a legmodernebb konvencionális, vagyis nem nukleáris meghajtású tengeralattjáró-típus

- gyártását kezdte meg egy külön erre a célra épített csarnokban. Az új típús gyártásának beindítása 400 új munkahelyet is jelent.

A 212CD gyártása a többi között az izraeli és az indiai piacon is érdekelt vállalat történetének legnagyobb vállalkozása. A 74 méter hosszú, 10 méter széles és 13 méter magas tengeralattjáróból a norvég kormány négyet rendelt, a német kormány kettőt, és opcióval rendelkezik egy további 4-6 darabos megrendelésre. Az első példányt a norvég haditengerészetnek készítik, a tervek szerint 2029-ben készülnek el vele.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Az amerikai munkaerőpiac továbbra is szoros maradt a múlt héten, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma változatlanul alacsony. A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal. Ez alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, akik 212 000 kérelemmel számoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×