eur:
389.29
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Person taking aim with rifle, shallow depth of field, slight grain due to low light.
Nyitókép: Eddisonphotos/Getty Images

Fegyverösszeírást tartottak Németországban – meglepő adat jött ki

A német tartományokban mintegy ezerre rúg a jogszerűen fegyvert viselő, szélsőjobboldaliként nyilvántartott személyek száma.

Sajátos felmérés készült Németországban arról, vajon jobboldali szélsőségesek jogosultak-e a fegyverviselésre. Minderre annak nyomán került sor, hogy az elmúlt év végén Németországban lelepleztek egy Reichsbürger nevű szélsőjobboldali csoportot, amely a demokratikus rend megdöntésére tört. Idén márciusban pedig a Jehova Tanúi vallási közösség hamburgi imaházában egy merénylet következtében nyolc ember életét vesztette, és nyolcan megsebesültek. Az elkövető egy 35 éves férfi volt, aki fegyvertartási engedéllyel rendelkezett. Ezt követően Nancy Faeser belügyminiszter a fegyvertartás szigorítását sürgette.

A Norddeutscher Rundfunk (NDR) regionális közszolgálati médium által ismertetett felmérést a Correctiv nevű kutató hálózat végezte. Az adatokból kitűnt, hogy országosan

a német tartományokban mintegy ezerre rúg a jogszerűen fegyvert viselő szélsőjobboldaliként nyilvántartott személyek száma.

Az NDR szerint egyedül Mecklenburg-Előpomerániában 122 személy rendelkezik ilyen engedéllyel. Alsó-Szászországban ehhez képest jóval kevesebben, számuk "mindössze" 22. A Correctiv a tizenhat német tartomány belügyminisztereit kérdezte erről.

AZ NDR ugyanakkor csak az északi tartományokra vonatkozó adatokat ismertette. Az alsó-szászországi miniszter szerint a hannoveri belügyminisztérium 22 olyan személyről tud, aki az alkotmányvédelmi hivatal értékelése szerint szélsőjobboldalinak számít ugyan, de fegyverviselési engedéllyel rendelkezik. Az északnyugati tartományban 2021 végén "még" 31 ilyen személyt tartottak nyilván. Az alsó-szászországi minisztérium mindazonáltal hozzáfűzte, hogy megítélése szerint a szélsőjobboldaliakat a fegyvertatás szempontjából mindenképp "megbízhatatlannak" számítanak,

A fegyvertartási engedély megvonásához azonban bizonyítékok szükségesek ahhoz, hogy az illető a törvényes rend ellen lépett fel – közölte a hannoveri hivatal. A tartományi belügyminisztere elismerte, hogy Nancy Faesert mindez aligha nyugtatja meg. Daniele Behrens szerint azonban az engedély megvonásáról nem szabad lemondani.

El kell jutni odáig, hogy az illetékes hatóságok az engedélyt akkor is megvonhassák, ha egyáltalán felmerül az adott személy megbízhatóságának megkérdőjelezése, illetve ehhez megvan a megfelelő támpont. A szociáldemokrata belügyminiszter sajnálkozásának adott hangot amiatt, hogy ez a törekvés közelmúltban állítása szerint az illetékes konzervatív tartományi tárcák vezetőinek ellenállásán hiúsult meg.

Ami a többi északnémet tartományt illeti, a "listavezető" Mecklenburg-Előpomeránia mögött Schleswig-Holstein áll 44 engedéllyel, majd Alsó-Szászország következik 22-vel, illetve az önálló tartománynak számító Hamburg 15-tel. A Bréma és Bremenhaven városaiból álló tartományban viszont egyetlen olyan szélsőjobboldali személyt sem tartanak nyilván, aki fegyverviselési engedéllyel rendelkezik.

Az értékeléshez hozzátartozik az az alsó-szászországi rendelet szerint az engedély csak a fegyverek vásárlására, illetve tartására vonatkozik, de nyilvános hordását azonban nem engedi.

Ez utóbbihoz külön engedélyre, úgynevezett kis lőfegyver tartásának engedélyezésére van szükség.

A tartományban egyébként összesen mintegy 250 ezer fegyvertartási engedélyt tartanak nyilván.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×