eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Épülettörmelékkel borított parkolón vág át egy rendőr egy orosz dróntámadás után Kijevben 2023. május 30-án. A támadásban egy ember életét vesztette, hárman megsérültek.
Nyitókép: MTI/AP/Roman Hrytsyna

Orosz rakéták ébresztették Kijevet, halottak

Az ukrán légvédelem néhány rakétát lelőtt, a lehulló darabok így sem voltak kíméletesek.

Heves orosz rakétatámadás érte Kijevet szerdára virradó éjjel, az ukrán légvédelem több rakétát lelőtt, a lehulló darabok legalább két kerületben épületekre zuhantak, legkevesebb két ember életét vesztette, további kettő megsebesült - közölte Vitalij Klicsko polgármester a Telegram-csatornáján. Közben több orosz célpont elleni ukrán dróntámadásokról számoltak be orosz híradások.

Kijevben a Kaszpi-tenger térségéből kilőtt orosz manőverező robotrepülőgépek hullámát északról érkező drónok becsapódása előzte meg. Ukrajna teljes területén légiriadót rendeltek el. Jelentések szerint Odesszát is rakétatámadás érte.

Helyi tisztségviselők szerint az ukrajnai háború kezdete óta ez volt a legnagyobb rakétatámadás az ukrán főváros ellen.

Kijevet több irányból támadták az orosz erők Sahed drónokkal és Tu-95ms stratégiai bombázókról kilőtt rakétákkal. Valerij Zaluzsnij, az ukrán hadsereg főparancsnokának közlése szerint az ukrán légvédelem mind a 28 orosz rakétát megsemmisítette, és 16 drón közül 15-öt lőtt le az éjszaka folyamán.

Az ukrán hatóságok két halálos áldozatról és számos sérültről számoltak be. A két halálesetet, illetve két sebesülést a kijevi Sevcsenko kerületben egy kereskedelmi épületre lehulló roncsok okozták. A többi sérülés is Kijev környékén történt.

Mihail Vedernyikov, az oroszországi Pszkov megye kormányzója azt közölte, hogy az éjszaka folyamán dróntámadás érte - az Oroszország nyugati részén fekvő, Észtországgal és Lettországgal határos - Pszkov megye székhelyének, Pszkovnak a repülőterét. A kormányzó elrendelte a repülőtér forgalmának leállítását, hogy napközben felmérhessék a keletkezett károkat.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség jelentése szerint a repülőtér elleni támadás négy Il-76-os teherszállító repülőgépet rongált meg.

Vedernyikov közlése szerint a keletkezett tüzet elfojtották, és a támadásnak nem voltak halálos áldozatai vagy sérültjei.

Az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint drónokat semmisítettek meg Orjol, Brjanszk, Rjazany, Kaluga fölött és Moszkva megyében is.

Oroszországban csak Pszkov megyében okozott jelentős károkat a dróntámadás.

Moszkva három nagy repülőterén, Seremetyjevón, Vnukovón és Domogyedovón ideiglenesen leállították a légiforgalmat dróntámadások veszélye miatt.

Szerdán hajnalban az Oroszország által 2014-ben elcsatolt Krím félsziget illetékesei Szevasztopol elleni ukrán dróntámadásról számoltak be. Mihail Razvozsajev, a kikötőváros Moszkva által kinevezett kormányzója nem tudott pontos adatokkal szolgálni arról, hogy hány drónt lőttek le, és egyelőre károkról sem számolt be.

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint az éjszaka folyamán egy orosz harci repülőgép négy nagy sebességű ukrán hadihajót semmisített meg a Fekete-tengeren, mintegy 50 katonával a fedélzetükön.

Orosz külügy: az ukrán dróncsapások nem maradnak büntetlenül

Az orosz külügyminisztérium szerdán közölte, az orosz területeket az éjszaka folyamán ért ukrán dróncsapások hulláma "nem marad büntetlenül".

Marija Zaharova szóvivő sajtótájékoztatóján azt mondta, a drónok, amelyek közül néhány az Ukrajnától 600 kilométerre fekvő pszkovi légibázist találta el, nem tudtak volna ilyen távolságot megtenni a nyugati országoktól származó információk nélkül. "A békés, civil objektumok elleni ukrán dróntámadások ismét megerősítik a kijevi rezsim terrorista jellegét" – jelentette ki.

Hozzátette: a pilóta nélküli ukrán légi eszközök nem lettek volna képesek ilyen távolságra repülni a nyugati műholdakról származó információk nélkül.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 15:46
×
×
×
×