eur:
389.77
usd:
362.79
bux:
68142.58
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2023. március 17-én közreadott képen egy Hvaszong-17-es interkontinentális ballisztikus rakétát lőnek ki a phenjani nemzetközi repülőtérről március 16-án. A rakétafelbocsátás válasz volt a március 13-án kezdődött amerikai-dél-koreai hadgyakorlatokra.
Nyitókép: MTI/EPA/KCNA

Ez nagyon nem megy Észak-Koreának

Másodjára is kudarcot vallott Észak-Korea kísérlete egy katonai műhold felbocsátására - derült ki az állami média tájékoztatásából.

A kémműholdat szállító rakéta indítása csütörtök kora hajnalban történt egy észak-pjongáni tartományban lévő telephelyről - közölte a KCNA hivatalos hírügynökség.

A beszámoló szerint a rakétaindítás első és második szakasza tervszerűen ment, de aztán a harmadik fokozat repülése során "a vészhelyzeti rendszer hibája miatt" robbanás következett be.

Az észak-koreai nemzeti űrkutatási fejlesztési hivatal közölte, hogy a kudarc okainak kivizsgálását követően

októberben újabb indításra tesznek kísérletet

- írta a KCNA.

A japán kormány csütörtök reggel közölte, hogy Észak-Korea rakétát indított Japán déli részén át a Csendes-óceán felé. A felbocsátást követően nem érkezett jelentés károkról.

A rakétát az északnyugati Tongcsang-ri városnál található rakétakísérleti telepről indították, és a Japán déli részén fekvő Okinawa felett repült a Csendes-óceán felé. Japán a J-Alert figyelmeztető rendszeren keresztül tájékoztatta az érintett területeken élőket.

A tokiói kormány a hét elején közölte, értesítést kapott arról, hogy Phenjan augusztus 24. és 31. között műholdat szándékozik indítani az űrbe.

Phenjan először május 31-én tett kísérletet egy katonai felderítő műhold pályára állítására, de az nem sikerült.

Az űr- és a nagy hatótávolságú rakéták a szakértők szerint nagyrészt ugyanazon a technológián alapulnak.

Az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea májusban elítélte a sikertelen rakétaindítást, azzal vádolva Phenjant, hogy interkontinentális ballisztikus rakétaprogramjához közvetlenül kapcsolódó technológiát használt.

Észak-Koreának ENSZ-határozatok tiltják a ballisztikus rakéták tesztelését. Kialakításuktól függően az ilyen rakéták egy vagy több nukleáris robbanófejjel is felszerelhetők.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×