eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
A Magyar Földgáztároló Zrt. zsanai földalatti tárolótelepe 2014. november 3-án. A telepen tartott sajtótájékoztatón a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) vezérigazgatója bejelentette, hogy nem lesz probléma a gázellátással az idén, gázkorlátozásra sem kell számítani.
Nyitókép: Rosta Tibor

Gazdasági bölcsek: nehéz idők várnak a németekre

A politiikának egyértelművé kell tennie, hogy a gazdaság klímasemlegessé történő átalakítása áldozatokkal jár, mégpedig az egyes emberek számára is – jelentette ki a kormány tanácsadó testületének egyik legtekintélyesebb tagja.

A kormány mellett működő "bölcsek tanácsa" az elmúlt hónapokban rendszeresen kifejtette álláspontját az energiaellátás nehézségeivel, az atomerőművek bezárásával, vagy épp a nyugdíjrendszer tervezett, sok vitát kiváltó reformjával kapcsolatban. Ezúttal általánosságban a pangó német gazdaság előtt álló kihívásokkal foglalkozott.

Az ötfős, a mindenkori kormányokat tanácsokkal ellátó testület helyzetértékelését az egyik legtekintélyesebb tagja, Veronika Grimm fogalmazta meg. Már a bevezetőben hangsúlyozta, hogy az ország nagy kihívások előtt áll.

A német polgároknak fel kell készülniük a nehéz időkre, "tényleges veszteségekre".

A gazdaság jelenlegi stagnáló szakaszában nem az a meghatározó, hogy szűken a nulla növekedés felett vagy alatt vagyunk – jelentette ki a Funke médiacsoportnak adott interjúban.

Ez nagy kihívás az átalakulás időszakában, mindenekelőtt a politika számára. Ilyen körülmények között rendkívül fontosnak nevezte, hogy a politikusok tiszta vizet öntsenek a pohárba.

Egyértelművé kell tenniük, hogy a gazdaság klímasemlegessé történő átalakítása áldozatokkal jár, mégpedig az egyes emberek számára is

– hangsúlyozta Veronika Grimm.

A bölcsek tanácsának tagja úgy ítélte meg, hogy az időközben épült cseppfolyósgáz-terminálok ellenére, a gázellátás területén ismét lehetnek nehézségek. Ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy vannak olyan európai országok, amelyek az orosz földgázra vannak ráutalva. "Ha az orosz fél leállítja a gázellátást, sürgősen segítenünk kell" – jelentette i Grimm, hozzátéve, hogy mindaz, ami az elmúlt télen történt, megismétlődhet idén is. Csak remélni lehet, hogy ebben az esetben ugyancsak nagyobb gond nélkül kezelhető a helyzet

"Ideális esetben a lakosság – hasonlóan mint a múlt évben – átérzi a helyzet súlyosságát, és takarékosabban is fűt" – tette hozzá.

Elemzők ezzel összefüggésben emlékeztettek arra, hogy a gáztározók alapjában kiegyenlítik a fogyasztás ingadozásait. Télen a töltési szintek általában csökkennek, majd a fűtési időszak elmúltával ismét emelkednek.

A német kormány korábbi tájékoztatása szerint a tározók jelenleg száz százalékig telítettek. A tárolt földgáz mennyisége ily módon két-három átlagos hideg hónap fogyasztásának felel meg.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Itt a lista, ezek az európai cégek tartoznak a világ egyik legelitebb klubjába

Itt a lista, ezek az európai cégek tartoznak a világ egyik legelitebb klubjába

Tavaly szeptemberben a Novo Nordisk cég letaszította a trónról az LVMH francia luxusipari óriást, így a kontinens legértékesebb tőzsdén jegyzett cégévé vált. A súlycsökkentő gyógyszerekről népszerűvé váltó dán gyógyszeripari cég lendülete pedig továbbra is töretlen. Megnéztük, hogy melyek jelenleg a legértékesebb európai vállalatok, és azt is, hogy globális összevetésben hol helyezkednek el jelenleg ezek a cégek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×