eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Elektromos meghajtású biciklik a MOM Kulturális Központ előtti Sirály sétányon 2014. szeptember 17-én, az Európai Mobilitási Héten, a Magyar Elektromobilitás Napján.
Nyitókép: MTI/Beliczay László

Már a biciklit is csak szakszervizben lehet majd javíttatni

New Yorkban törvény tiltaná, hogy a bárki saját maga bütykölje az elektromos kerékpárját.

A totalcar.hu számolt be arról, hogy az amerikai városban a kerékpárosok egyik civil szervezete kezdeményezte a jogszabály módosítását. A portál az Electrek cikke nyomán ugyanis arra hívja fel a figyelmet, hogy a villanybringák elektromos hajtását, de főleg azok akkumulátorait csak szakértőnek lenne szabad javítania, szervizelnie. Egyrészt, mert sérülékenyek, másrészt mert baleset veszélyesek lehetnek.

Ez az, amiért a villanybringák gyártói a bicajosokat képviselő People for Bikes civil szervezettel egyetértésben arra kérik az amerikai törvényhozókat, hogy a villanybicikliket vegyék ki azok közül a termékek közül, amelyek esetén érvényesíthető a szabad szervizelés joga. Vagyis csak szakszervizekben lehessen hozzányúlni az elektromos bicajok kényesebb alkatrészeihez.

A villanykerékpárokat New York városában nagyon sokan használják. Közülük sokan futárok, akik számtalan kilométert tesznek a járművükbe.

Ez meglátszik a bringáik akkumulátorának állapotán.

Akadtak köztük, akik maguk kezdték bütykölni az aksikat, hogy meghosszabbítsák az élettartamukat, ám ez akkumulátortüzekhez vezetett. Így érthető az óvatosság.

Ugyanakkor az is igaz, hogy a szervizelés monopóliuma felhajtja az árakat. Ezért sokan az akkumulátor cseréje mellett dönthetnek, ami még többe kerül, vagy még azelőtt lecserélhetik bringájukat, mielőtt azt a jármű elhasználódása indokolná.

Mindenesetre a People For Bikes arra lyukadt ki, hogy

a biztonság megéri az árkülönbséget.

A civil szervezet nemrégiben levélben kérte New York állam kormányzóját, Kathy Hochult, hogy a villanybicikliket vegye ki a szabad szervizelést szabályzó készülő törvényből. A jogszabályt végül ebben a szellemben módosították.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×