eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A mohi atomerőmű Szlovákiában 2017. szeptember 16-án.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Atomerőmű: Szlovákia hamarosan önellátóvá válik

75-ről 90 százalékra növelték a mohi atomerőmű harmadik blokkjának teljesítményét – jelentette be a Szlovák Villamos Művek. A tervek szerint az új blokk szeptember vagy október folyamán eléri a 100 százalékos teljesítményt. A maximális teljesítmény elérése után Szlovákia így teljesen önellátóvá válhat a villamosenergia-termelésben.

A mohi atomerőmű harmadik blokkjának beindítására az eredeti ütemtervhez képest később került sor. A szlovák atombiztonsági felügyelet szerint már a reaktor üzembe helyezésének kezdeti szakasza is hosszabb volt a tervezettnél.

Az atomerőmű harmadik blokkjába tavaly szeptemberben tették be az üzemanyagot. Az üzemeltető arra számított, hogy a reaktor idén januárban éri el a teljes teljesítményt, zökkenőmentes előrehaladást feltételezve. Ez azonban nem történt meg.

A nukleáris felügyelet szerint a harmadik blokk indításának első szakasza négy hónapig tartott, ami a tervezett idő kétszerese. A mostani szakaszt a gőzturbina alacsony nyomású részébe belépő gőz leválasztásával és túlhevítésével kapcsolatos problémák befolyásolták. További késedelmeket okozott az egyes szabályozók beállítása és a rendszer hangolása is.

A fizikai indítási szakaszban kisebb szivárgások voltak a reaktor felső blokkjában. Az energetikai indítási fázisban az erőmű nem nukleáris részén az időbeli csúszást a turbinaszeparátorok állapotvizsgálata okozta.

Martin Mráz, az atomerőmű igazgatója sajtótájékoztatóján azonban elmondta, hogy az eddigi teszteket késedelem nélkül elvégezték, ami lehetővé teszi, hogy elérjék a teljes teljesítményt a hármas reaktorblokkban.

A hármas blokk teljes működőképességét és a tervezett paraméterek elérését egy 144 órás próbaüzem fogja megerősíteni 100 százalékos teljesítményen.

A mohi atomerőmű harmadik blokkjának a beépített teljesítménye 471 megawatt, ami a teljes szlovákiai villamosenergia-fogyasztás mintegy 13 százalékát fedezi. Ez a jelenlegi ütemterv szerint idén szeptembertől vagy októbertől érhető el.

A villamosenergia-termelés tekintetében Szlovákia ennek köszönhetően már ebben az évben villamosenergia-önellátóvá válhat, sőt

még kivitelre is jut belőle.

A nukleáris energia aránya a szlovák áramtermelésben ezzel az eddigi 52-ről 65 százalékra nő. Az új blokk, amelynek az élettartamát legalább hatvan évre tervezik, már eddig is mintegy 650 ezer megawattóra villamos energiát szolgáltatott a hálózatba, ami körülbelül 260 ezer szlovákiai háztartás átlagos éves fogyasztását fedezi.

A mohi atomerőmű 3. és 4. blokkjának az építése még 1987-ben kezdődött, a munkálatok hosszú megszakítása után pedig a Szlovák Villamos Művek 2008 novemberében látott hozzá az új blokkok befejezéséhez. Az eredeti tervek szerint a harmadik blokkot 2012-ig, a negyediket 2013-ig szerették volna átadni, a határidőket azonban folyamatosan kitolták, és csak ez év elején jutottak el a 3. blokk beindításához, míg a 4. blokk a legderűlátóbb előrejelzések szerint is csak a jövő év közepe táján kezdheti meg a működését. A két új blokk építésének az elhúzódásával párhuzamosan nőttek a költségek is. Míg eredetileg 2,8 milliárd eurós kiadásokkal számoltak, mára ez meghaladta a 6 milliárd eurót.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×