eur:
391.93
usd:
359.33
bux:
72253.66
2024. július 13. szombat Jenő
A mohi atomerőmű Szlovákiában 2017. szeptember 16-án.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Atomerőmű: Szlovákia hamarosan önellátóvá válik

75-ről 90 százalékra növelték a mohi atomerőmű harmadik blokkjának teljesítményét – jelentette be a Szlovák Villamos Művek. A tervek szerint az új blokk szeptember vagy október folyamán eléri a 100 százalékos teljesítményt. A maximális teljesítmény elérése után Szlovákia így teljesen önellátóvá válhat a villamosenergia-termelésben.

A mohi atomerőmű harmadik blokkjának beindítására az eredeti ütemtervhez képest később került sor. A szlovák atombiztonsági felügyelet szerint már a reaktor üzembe helyezésének kezdeti szakasza is hosszabb volt a tervezettnél.

Az atomerőmű harmadik blokkjába tavaly szeptemberben tették be az üzemanyagot. Az üzemeltető arra számított, hogy a reaktor idén januárban éri el a teljes teljesítményt, zökkenőmentes előrehaladást feltételezve. Ez azonban nem történt meg.

A nukleáris felügyelet szerint a harmadik blokk indításának első szakasza négy hónapig tartott, ami a tervezett idő kétszerese. A mostani szakaszt a gőzturbina alacsony nyomású részébe belépő gőz leválasztásával és túlhevítésével kapcsolatos problémák befolyásolták. További késedelmeket okozott az egyes szabályozók beállítása és a rendszer hangolása is.

A fizikai indítási szakaszban kisebb szivárgások voltak a reaktor felső blokkjában. Az energetikai indítási fázisban az erőmű nem nukleáris részén az időbeli csúszást a turbinaszeparátorok állapotvizsgálata okozta.

Martin Mráz, az atomerőmű igazgatója sajtótájékoztatóján azonban elmondta, hogy az eddigi teszteket késedelem nélkül elvégezték, ami lehetővé teszi, hogy elérjék a teljes teljesítményt a hármas reaktorblokkban.

A hármas blokk teljes működőképességét és a tervezett paraméterek elérését egy 144 órás próbaüzem fogja megerősíteni 100 százalékos teljesítményen.

A mohi atomerőmű harmadik blokkjának a beépített teljesítménye 471 megawatt, ami a teljes szlovákiai villamosenergia-fogyasztás mintegy 13 százalékát fedezi. Ez a jelenlegi ütemterv szerint idén szeptembertől vagy októbertől érhető el.

A villamosenergia-termelés tekintetében Szlovákia ennek köszönhetően már ebben az évben villamosenergia-önellátóvá válhat, sőt

még kivitelre is jut belőle.

A nukleáris energia aránya a szlovák áramtermelésben ezzel az eddigi 52-ről 65 százalékra nő. Az új blokk, amelynek az élettartamát legalább hatvan évre tervezik, már eddig is mintegy 650 ezer megawattóra villamos energiát szolgáltatott a hálózatba, ami körülbelül 260 ezer szlovákiai háztartás átlagos éves fogyasztását fedezi.

A mohi atomerőmű 3. és 4. blokkjának az építése még 1987-ben kezdődött, a munkálatok hosszú megszakítása után pedig a Szlovák Villamos Művek 2008 novemberében látott hozzá az új blokkok befejezéséhez. Az eredeti tervek szerint a harmadik blokkot 2012-ig, a negyediket 2013-ig szerették volna átadni, a határidőket azonban folyamatosan kitolták, és csak ez év elején jutottak el a 3. blokk beindításához, míg a 4. blokk a legderűlátóbb előrejelzések szerint is csak a jövő év közepe táján kezdheti meg a működését. A két új blokk építésének az elhúzódásával párhuzamosan nőttek a költségek is. Míg eredetileg 2,8 milliárd eurós kiadásokkal számoltak, mára ez meghaladta a 6 milliárd eurót.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Jó napot zártak az amerikai tőzsdék

Jó napot zártak az amerikai tőzsdék

Tegnap az amerikai inflációs adatok közlését követően egy nagyobb profitrealizálás vette kezdetét Amerikában, az esést a Nasdaq vezette: a főként technológiai cégeket tömörítő index több mint 2 százalékot zuhant.Ezt követően Ázsiában is főként estek a tőzsdék: az esést a jappán Nikkei vezette. Ennek ellenére Európában jó hangulatban telik a kereskedés, a vezető indexek erősödnek, és a BUX is felfelé vette az irányt, délután pedig már Amerikában is emelkednek a tőzsdék a csütörtöki esést követően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×