eur:
389.48
usd:
361.55
bux:
68425.96
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Erdőtűzben megégett autóroncsok között egy férfi a hawaii Maui-szigeten fekvő Lahainában 2023. augusztus 11-én. A Mauin tomboló tűzvész legalább 53 ember halálát okozta, Hawaii kormányzója szerint Lahainából alig maradt több parázsló romoknál, ez az állam történetének legsúlyosabb természeti csapása.
Nyitókép: MTI/AP/Rick Bowmer

Még mindig küzdenek a lángokkal Hawaii-on, félelmetes képek érkeztek

Több helyen küzdöttek bozóttüzekkel a Hawaiihoz tartozó Maui szigetén a tűzoltók, miközben a lángok által felemésztett Lahaina városában tovább folytatták a romok átkutatását, amelyek között újabb holttesteket találtak, így 80 fölé emelkedett a halálos áldozatok száma.

A Szövetségi Vészhelyzet-kezelési Ügynökség (Federal Emergency Management Agency) összesítése szerint az újjáépítéshez mintegy 5,52 milliárd dollárra (mintegy 1850 milliárd forint) lesz szükség Lahaina városában, amelynek történelmi központja szinte teljesen elpusztult.

A település egykor a Hawaii Királyság fővárosa volt, és a sziget egyik legnagyobb turisztikai látványossága, évente kétmillió látogatóval.

A 13 ezres kisvárosba pénteken visszatérhettek a lakók,

hogy felmérjék a tulajdonukban esett károkat, a hatóságok ugyanakkor az éjszakai órákra kijárási tilalmat rendeltek el, a mobiltelefon-szolgáltatás és áramszolgáltatás még szombaton is akadozott.

Lahaina, 2023. augusztus 11.
Erdőtűzben kiégett autók roncsa a hawaii Maui-szigeten fekvő Lahainában 2023. augusztus 11-én. A Mauin tomboló tűzvész legalább 53 ember halálát okozta, Hawaii kormányzója szerint Lahainából alig maradt több parázsló romoknál, ez az állam történetének legsúlyosabb természeti csapása.
MTI/AP/Rick Bowmer
Lahaina, 2023. augusztus 11. Erdőtűzben kiégett autók roncsa a hawaii Maui-szigeten fekvő Lahainában 2023. augusztus 11-én. A Mauin tomboló tűzvész legalább 53 ember halálát okozta, Hawaii kormányzója szerint Lahainából alig maradt több parázsló romoknál, ez az állam történetének legsúlyosabb természeti csapása. MTI/AP/Rick Bowmer

A várost kedden érte el a tűzvész, amelynek pontos keletkezési okát egyelőre vizsgálják. A beszámolók szerint a száraz bozótban és erős szélben a lángok rendkívül gyorsan terjedtek, és volt, akit menekülés közben értek utol, a szerencsések a tengerben találtak menedéket a tűz elől.

Lahaina, 2023. augusztus 11.
Erdőtűzben megolvadt sörösüvegek a hawaii Maui-szigeten fekvő Lahainában 2023. augusztus 11-én. A Mauin tomboló tűzvész legalább 53 ember halálát okozta, Hawaii kormányzója szerint Lahainából alig maradt több parázsló romoknál, ez az állam történetének legsúlyosabb természeti csapása.
MTI/AP/Rick Bowmer
Lahaina, 2023. augusztus 11. Erdőtűzben megolvadt sörösüvegek a hawaii Maui-szigeten fekvő Lahainában 2023. augusztus 11-én. A Mauin tomboló tűzvész legalább 53 ember halálát okozta, Hawaii kormányzója szerint Lahainából alig maradt több parázsló romoknál, ez az állam történetének legsúlyosabb természeti csapása. MTI/AP/Rick Bowmer

Az eddigi vizsgálat azt állapította meg, és a Hawaii vészhelyzet-kezelési központ adatai is azt mutatják, hogy a természeti katasztrófákra figyelmeztető szirénák nem léptek működésbe, valamint amikor a tűz elérte a lakott területet, akkor már részben megszűnt a mobiltelefon-szolgáltatás, a kommunikációs hálózat is részben megsemmisült.

Kula, 2023. augusztus 12.
Hawaii Földügyi és Természeti Erőforrások Minisztériuma által közreadott felvétel erdőtűzben leégett lakóházak maradványairól a hawaii Maui-szigeten levő Kula településen 2023. augusztus 11-én. Mauin augusztus 9-én kapott lángra a növényzet, a tűzvész halálos áldozatainak száma 80-ra emelkedett.
MTI/AP/Hawaii Földügyi és Természeti Erőforrások Minisztériuma
Kula, 2023. augusztus 12. Hawaii Földügyi és Természeti Erőforrások Minisztériuma által közreadott felvétel erdőtűzben leégett lakóházak maradványairól a hawaii Maui-szigeten levő Kula településen 2023. augusztus 11-én. Mauin augusztus 9-én kapott lángra a növényzet, a tűzvész halálos áldozatainak száma 80-ra emelkedett. MTI/AP/Hawaii Földügyi és Természeti Erőforrások Minisztériuma

A folyatódó mentéshez, és a károk felmérésére a washingtoni szövetségi kormány további forrásokat bocsát Hawaii rendelkezésére, miután Joe Biden elnök csütörtökön súlyos katasztrófahelyzetet hirdetett. A mentésbe már a hét első felében bekapcsolódtak a hadsereg egységei és helikopterei.

Lahaina, 2023. augusztus 11.
Erdőtűzben megsemmisült épületek és autók a hawaii Maui-szigeten fekvő Lahainában 2023. augusztus 11-én. A Mauin tomboló tűzvész legalább 53 ember halálát okozta, Hawaii kormányzója szerint Lahainából alig maradt több parázsló romoknál, ez az állam történetének legsúlyosabb természeti csapása.
MTI/AP/Rick Bowmer
Lahaina, 2023. augusztus 11. Erdőtűzben megsemmisült épületek és autók a hawaii Maui-szigeten fekvő Lahainában 2023. augusztus 11-én. A Mauin tomboló tűzvész legalább 53 ember halálát okozta, Hawaii kormányzója szerint Lahainából alig maradt több parázsló romoknál, ez az állam történetének legsúlyosabb természeti csapása. MTI/AP/Rick Bowmer

A lakott településre átterjedt bozót- és erdőtűz a Hawaii-szigetek történetének egyik legsúlyosabb és legtöbb halálos áldozatot követelő természeti katasztrófája, aminél több halottat, 150-et csak az 1946-os szökőár hagyott maga után.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Miért alkalmazza a világ a BIM klasszifikációs struktúrát?

Miért alkalmazza a világ a BIM klasszifikációs struktúrát?

Ellentmondásos piaci várakozás kíséri a tavaly életbe lépett új építési törvény BIM előírásának gyakorlati megvalósulását. Pedig most dől el, hogy az építőipar állam által indított digitalizációja eredményezhet-e egységes piaci fejlődést. Az állam elvárása, hogy a beruházások tervezésének korai szakaszában reális költségtervet kapjon. Ehhez egy fejlett digitális munkafolyamat felépítése szükséges, amelyre jó nemzetközi gyakorlatot találni, miközben itthon nincs hagyománya az egységes piaci gyakorlatnak. A Graphisoft szakemberei Reicher Péter országigazgató és Kari Szabolcs BIM menedzser a tapasztalataikról számoltak be, valamint Lengyel Balázs költségtervező mérnök, az ÉKTR egyik megalkotója, a Spányi Partners Zrt. egyik tulajdonosa a költségvetési klasszifikáció nemzetközi megoldásait és a magyar kezdeményezéseket mutatta be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×