eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Boris Pistorius német védelmi miniszter (j) egy Leopard 2A6 harckocsin a német hadsereg 203-as harckocsizó-zászlóaljánál, az augustdorfi Rommel tábornagy laktanyában tett látogatásán 2023. február 1-jén. A kormány döntése szerint Németország 14 Leopard 2A6 tankot szállít az orosz támadás ellen védekező Ukrajnának, ezért a közelmúltban kinevezett Pistoriusnak bemutatják a típus képességeit.
Nyitókép: MTI/EPA/Friedemann Vogel

Modern Taurusokra és ócska Leopardokra vár az ukrán hadsereg a németektől

Sok bírálat érte krábban a német kormányt, hogy túlzottan óvatos Ukrajna korszerű fegyverzettel történő támogatásában. Jelek szerint azonban a Scholz-kormány fokozatosan változtat eddigi politikáján. Néhány hónappal ezelőtt az Egyesült Államokkal jóváhagyásával beleegyezett abba, hogy az orosz agresszió sújtotta Kijevet a legkorszerűbb Leopard harckocsikkal is támogatja. A legfrissebb hírek pedig arról szólnak,hogy a kormány Taurus cirkálórakéták szállítását is napirendre tűzte.

Egybehangzó értesülések szerint - akárcsak korábban a Leopardok esetében - a kormány feladta eddigi elutasító magatartását a Taurusok szállítására vonatkozóan. A koalíció már hozzá is kezdett a cirkálórakéták - gyakorlatilag robotrepülőgépek - szállításának előkészítéséhez.

Az ARD közszolgálati televízió értesülése szerint azonban ennek szigorú feltételei lennének.

Legfőképp az, hogy a rakéták "célprogramozása" korlátozott legyen.

Információk szerint a közös német-svéd fejlesztésű rakéták szállítására már az elkövetkező hónapokban sor kerülhet. A Taurusokat a német hadsereg, a Bundeswehr készleteiből szállítanák. Erről már tárgyalások kezdődtek a védelmi minisztérium és a hadiipar képviselői között.

Eszerint a Boris Pistorius vezette védelmi misztérium kérte arra a hadiipar illetékeseit, hogy a rakéták "célprogramozását" szorítsák korlátok közé. Katonai szakértők szerint ez megvalósítható, azonban időt vesz igénybe.

A korlátozás fő kezdeményezője állítólag maga Olaf Scholz kancellár.

Scholz ugyanis ki akarja zárni annak lehetőségét, hogy az ukrán fél a korszerű rakétákkal orosz terület felett hajtson végre támadásokat.

A szállítást a kancellár csakis ebben az esetben engedélyezné. A t-online hírportál szerint várható, hogy a kormányzat a cirkálórakéták szállításának engedélyezését "rövidesen" hivatalosan is bejelenti.

Ukrajna már hónapokkal ezelőtt kérte a német kormányt a szóban forgó rakéták szállítására, Berlin azonban korábban kategorikusan elutasította.

Boris Pistorius védelmi miniszter néhány héttel ezelőtt "diplomatikusabban" foglalt állást. A miniszter ugyanis "mindössze" azt hangoztatta, hogy ennek egyelőre nem érkezett el az ideje.

A Taurus rakéták harci repülőgépekről lőhetők ki, és a célt egészen 500 kilométer távolságig képesek eltalálni, illetve megsemmisíteni.

Az ARD szerint Ukrajnának történő átadásukról a májusi kijevi kérés nyomán éles viták zajlottak a koalíciós kormányban. Elsősorban a szabad demokrata FDP volt a legerőteljesebb szószólója annak, hogy mielőbb teljesítsék az ukrán kérést.

Németország elegendő cirkálórakétákkal rendelkezik, és elérkezett az idő arra, hogy Ukrajna támogatásához ezen a téren is zöld jelzést adjunk - hangsúlyozta a párt védelempolitikai szakértője.

Hasonlóan foglalt állást az ellenzék vezető ereje, a konzervatív CDU_CSU pártszövetség is.

Mindezzel szinte egy időben vált ismertté az is, hogy Németország 30 darab, Belgiumban gyártott Leopard 1 típusú tankkal segíti Ukrajnát.

A Rheinmetall német hadipari cég eredetileg 50 harci járművet vásárolt az OIP Land Systems belga cég készleteiből. Kiderült azonban hogy ezek olyan rossz állapotban vannak, hogy az ötvenből végül harmincat tudnak majd elküldeni Ukrajnába.

Források szerint azonban ezek is olyan "ramaty" állapotban vannak, hogy javításuk hónapokat vehet igénybe. Ebből kiindulva a Rheimetall nem is volt hajlandó nyilatkozni arról, hogy az ukrajnai szállításra ténylegesen mikor kerülhet sor.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×