eur:
390.96
usd:
366.83
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A man in a white shirt sits on a laptop in a dark room. with light shining down. internet concept addiction.topview.Forrás: Getty Images
Nyitókép: Forrás: Getty Images

Börtönnel járhat bizonyos online tartalmak közzététele Jordániában

Az új törvényt szombaton írta alá a jordániai király, és egy hónapon belül lép hatályba.

Jordániában több hónapos börtönbüntetést és pénzbírságot vonhat maga után a jövőben bizonyos online tartalmak közzététele egy szombaton elfogadott új törvény értelmében.

A jogszabály alapján olyan internetes bejegyzésekről van szó, amelyek „erkölcstelenségre buzdítanak, sértik a vallást vagy aláássák a nemzeti egységet”. Büntetni fogják továbbá azokat is, akik rendőrök nevét vagy fényképét teszik közzé a világhálón. Továbbá a hatóságok megnehezítik az anonimitás megőrzését az internetes kommunikációs térben.

Miután a parlament mindkét háza elfogadta, II. Abdalláh jordániai király szombaton írta alá a törvénytervezetet, ami egy hónapon belül hatályba lép.

A törvényhozók szándéka szerint

az intézkedésre azért van szükség, hogy az online zsarolókat és támadókat meg tudják büntetni.

Az ellenzék és jogvédők szerint viszont az új törvény kiterjeszti az állami ellenőrzést a közösségi média felett, akadályozza az információkhoz való szabad hozzáférést, és kriminalizálja a kormányellenes megnyilvánulásokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×