eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A lengyel 16. gépesített hadosztály által közreadott képen az Európai Unióba igyekvő migránsok a lengyel határt védő szögesdrótkerítés fehérorosz oldalán, az előtérben lengyel katona a kelet-lengyelországi Kuznica térségében 2021. november 8-án. A lengyel-fehérorosz határon feszültség alakult ki a Fehéroroszország felől az Európai Unióba igyekvő több ezer migráns miatt. A lengyel hatóságok november 12-i becslése szerint 3-4 ezer migráns tartózkodik a fehérorosz-lengyel határ mentén, és a számuk folyamatosan gyarapodik.
Nyitókép: Az Európai Unióba igyekvő migránsok a lengyel határt védő szögesdrótkerítés fehérorosz oldalán, az előtérben lengyel katona a kelet-lengyelországi Kuznica térségében 2021. november 8-án. MTI/EPA/Lengyel 16. gépesített hadosztály

Ismét migrációs válság fenyegeti Lengyelországot

A növekvő migrációs nyomás miatt újabb, ezerfős katonai kontingens vezénylését kérte a Fehéroroszországgal közös határ védelmére a lengyel határőrség főparancsnoka,Tomasz Praga

A nemzetvédelmi tárcához benyújtott kérelemről Maciej Wasik belügyminiszter tájékoztatta a sajtót a Pragával közös sajtóértekezleten.

Fokozódik az agresszió a lengyel határt őrző rendvédelmisekkel szemben, a fehérorosz határőrök rendszeresen segítik a közel-keleti és észak-afrikai migránsok illegális határátlépési kísérleteit - mondta Maciej Wasik.

Tomasz Praga közlése szerint idén eddig 19 ezer illegális behatolási kísérlet történt a fehérorosz határszakaszon a tavalyi egész évi 16 ezerrel szemben. Júliusban rekordmagas volt az illegális határátlépési próbálkozások száma, közel négyezren kísérelték meg a Lengyelországba való bejutást - mondta el a főparancsnok, hozzátéve: ez a 2021-eshez hasonló szám, amikor a lengyel-fehérorosz határon kitört a migrációs válság.

Praga szerint a külföldiek többsége Oroszországon át érkezik Fehéroroszországba.

Naponta hat-hét szerelvény ingázik a Moszkva-Minszk-Breszt, illetve a Moszkva-Minszk-Hrodna (Grodno) útvonalon - fejtette ki a főparancsnok.

Lengyelország keleti határai védelmének megerősítését Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök-helyettes, a Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárt elnöke jelentette be június végén. A döntést a Wagner orosz zsoldoscsapatok fehéroroszországi jelenlétével is összefüggésbe hozta. Jelenleg a közös határszakaszon mintegy kétezer katona támogatja a határőröket.

A migrációs nyomás miatt Lengyelország már korábban riasztórendszerrel felszerelt acélkerítést épített a fehérorosz határon.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×