eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán
Egy szál rózsát helyeztek egy Emlékezünk feliratú cédulára a nácizmus 6 millió európai zsidó áldozatának emléket állító holokauszt-emlékmű betontömbjeinek egyikén Berlinben 2021. január 27-én, az egykori auschwitz-birkenaui náci koncentrációs tábor felszabadulásának 76. évfordulóján, a holokauszt nemzetközi emléknapján.
Nyitókép: Egy szál rózsát helyeztek egy Emlékezünk feliratú cédulára a nácizmus 6 millió európai zsidó áldozatának emléket állító holokauszt-emlékmű betontömbjeinek egyikén Berlinben 2021. január 27-én, az egykori auschwitz-birkenaui náci koncentrációs tábor felszabadulásának 76. évfordulóján, a holokauszt nemzetközi emléknapján. (MTI/AP/Markus Schreiber)

Jó időre lezárják Berlin egyik legfőbb látványosságát

Nagyszabású felújítás veszi kezdetét a berlini holokauszt-emlékművön, ezért az emlékhely nagy része határozhatatlan ideig nem lesz látogatható.

A német főváros város Mitte negyedében, a Brandenburgi kaputól nem messze található a meggyilkolt európai zsidók emlékműve, amelyet a második világháború európai befejezésének hatvanadik évfordulóján adtak át 2005-ben. Azonban az emlékhely már 15 éve felújításra szorul, ugyanis az emlékművet alkotó betontömbök közül több is megrepedezett - írja a dpa német hírügynökség.

A 19 ezer négyzetméteres területen álló, 28 millió euróból (jelenlegi árfolyamon 10,9 milliárd forint) épült emlékmű több mint 2700 körbejárható, különböző magasságú betonsztéléből áll.

Az emlékmű alatt lévő információs központban található kiállítás közel félmillió látogatót vonz évente.

Claudia Roth, a német kormány kulturális ügyekért felelős kormánybiztosának szóvivője elmondta, hogy nagyon sajnálatosnak tartja azokat a korlátozásokat, amelyeket a látogatók a sztélék mezején folyó munkálatok miatt tapasztalnak.

"Erre a felújításra nem csak biztonsági okokból van szükség, hanem azért is, hogy biztosítsuk és megőrizzük ezt a fontos emlékhelyet a jövő nemzedékének" - tette hozzá a szóvivő.

Az átfogó munkálatok előreláthatólag ősszel kezdődnek.

Szakértők két éven át vizsgálták a betontömböket, hogy megállapítsák, hogy mi miatt repedeztek meg, mert azt gyanították, hogy az üreges tömbök hőmérséklet ingadozása állhat a jelenség hátterében. Több mint 40 darab - akár 4,7 méter magas és akár 16 tonna tömegű - tömböt átmenetileg olcsó és rövidtávú megoldásként, acélgyűrűkkel kellett megerősíteni és rögzíteni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×