eur:
381.98
usd:
353.75
bux:
58424.86
2023. december 7. csütörtök Ambrus
Erdőtűz pusztít a Rodosz szigetén fekvő Gennadiban 2023. július 25-én. A görög szigeten nyolcadik napja lángol a növényzet.
Nyitókép: MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz

Beégett az illetékes miniszter a görögországi erdőtüzek miatt

Csillapodtak az erdőtüzek Görögországban, ugyanakkor lemondani kényszerült az állampolgárok védelméért felelős miniszter.

Csaknem két hétig tartó pusztítás után pénteken csillapodtak a görögországi erdőtüzek, a tűzoltók ugyanakkor még próbálják megfékezni az újra felcsapó lángokat az ország középső részén, ahol az előző nap egy lőszerraktárban történt robbanás elől menekültek az emberek.

A rendkívüli hőség és az erős szél által gerjesztett tüzek július 17. óta öt ember életét oltották ki az országban, otthonokat, farmokat és gyárakat pusztítottak el, és erdős területeket perzseltek fel. A kormány pénteki mérlege szerint 667 erdő- és bozóttűzben 50 ezer hektárnyi növényzet égett le.

Lemondott pénteken Nótisz Mitarákisz, az állampolgárok védelméért felelős miniszter, görög sajtóértesülések szerint azért, mert az elmúlt tíz nap során nem sikerült hatékonyan fellépni az országban több helyütt pusztító erdő- és bozóttüzek ellen, ráadásul a sokak számára válságos napokban egy görög szigeten nyaralt.

Kiriákosz Micotákisz csütörtökön kijelentette: Görögországnak meg kell reformálnia tűzoltási és tűzmegelőzési politikáját, és többet kell tennie a klímaváltozásnak az ország gazdaságára és társadalmára gyakorolt drámai hatásainak enyhítése érdekében.

Görögország számos erdőtűzzel küzd az idén, a lángok elleni küzdelmet tovább nehezíti a 40 Celsius-fokot meghaladó hőhullám és az erős szél.

Rodosz szigetén, ahol a hét végén több mint 20 ezer ember menekült el otthonából és a tengerparti szállodákból, 11. napja küzdenek a lángokkal, amelyek a sziget területének mintegy tíz százalékát felperzselték.

Címlapról ajánljuk

Nacionalistából lett Putyin-hívő a megölt ukrán politikus

Az ukrán biztonsági szolgálat magára vállalta egy Oroszországba menekült, Moszkva-párti volt ukrán képviselő meggyilkolását. A köpönyegforgató és bizarr politikai karriert befutott Ilja Kivát egy Moszkva-környéki faluban találták holtan, néhány órával azután, hogy felszólította Zelenszkij elnököt: kövessen el öngyilkosságot.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×