eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Fire fighting helicopter carry water bucket to extinguish the forest fire
Nyitókép: Toa55/Getty Images

Portugália sem bírja a perzselő nyomást – videó

Hatalmas erdőtűz pusztít Portugáliában, kedd délután óta több száz tűzoltó a helyiek segítségével próbálja megfékezni a lángokat a Sintra-Cascais nemzeti park környékén, amely a népszerű Cascais nyaralóhely közelében található – közölték a helyi hatóságok.

Az erdőtűz helyi idő szerint kedd délután 5 órakor kezdődött a Lisszabontól nyugatra található, mintegy 56 négyzetkilóméteren elterülő Sintra-Cascais nemzeti park területén. Az oltáshoz 189 autóval vonult ki több mint 600 tűzoltó, és nappal repülőről is próbálják megfékezni a lángokat.

Az egyik környékbeli falu lakói is segítenek a tűzoltásban, vödrökből és tömlőkből locsolva próbálják megállítani a szél által felszított erdőtüzet.

„Attól félünk, hogy a tűz eléri a házakat. Amennyire csak tudunk próbálunk segíteni az oltásban, de vödrökkel ez nem sokat ér” – mondta egy helyi lakos.

A hatóságok szerint nem rongálódott meg egy ház sem, és komolyabb sérülés sem történt. Cascais polgármestere, Carlos Carreiras szerint az egyik legnagyobb kihívást az akár óránkénti 60 kilóméteres széllökések jelentik, ezért elővigyázatosságból több embert is kitelepítettek.

Az uniós adatok szerint Portugáliát idén még elkerülte az Európa déli felén pusztító, halálos áldozatokat is követelő hőhullám, de az országban tavaly az erdőtüzek mintegy 85 ezer hektáron pusztítottak, Portugália területének csaknem egy százalékán, ami a legmagasabb arány az Európai Unióban.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×