eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Erdőtűz Görögországban. Forrás:Twitter/Daphne Tolis
Nyitókép: Forrás:Twitter/Daphne Tolis

Egyre több áldozata van a görögországi erdőtüzeknek - videó

A tüzek újabb két ember halálát okozták, valamint farmokat és gyárakat pusztítottak el Görögország középső területén.

Pedig a hatóságok előzőleg már azt közöltéák, hogy sikerült megfékezni a rendkívüli hőség miatt ismételten felcsapó lángokat és egyetlen település sincs már veszélyben.

Viszont az erős szél és a 40 Celsius-fokot meghaladó hőmérséklet miatt országszerte továbbra is rendkívül magas a tűzveszély. A görög szárazföldön szerdán újabb két ember - egy nő és egy 45 éves juhász - vesztette életét az újra felcsapó lángokban.

A tűzvészek halálos áldozatainak száma így ötre emelkedett.

Ugyanakkor Rodosz szigetén - ahol tűzoltók és segítők ezrei már tizedik napja küzdenek a lángokkal, a hétvégén pedig több mint 20 ezer turistát és helyit kellett kimenekíteni lakhelyéről - az újabb jelentések szerint a tüzek kezdenek alábbhagyni.

Szerdán késő este lángok fenyegették Volosz kikötőváros ipari övezetét is. Szemtanúk szerint a tűzoltók már felvették a küzdelmet a lángokkal a veszélyeztett területen, miközben a munkaügyi minisztérium felszólította a környékbeli munkáltatókat, hogy csütörtökön függesszék fel cégeik működését. A város közelében fekvő Szeszklo faluból, ahol egy tehén elszenesedett maradványaira bukkantak egy farmon, a helyiek elhajtották jószágaikat.

Erdőtűz keletkezett a Volosztól délre fekvő Lamia város közelében is, ahol több környékbeli település lakóit felszólították, hogy hagyják el otthonaikat.

Görögországban nem szokatlanok a nyári erdőtüzek, ám az éghajlatváltozás következtében az egyre forróbb, szeles levegő és a szárazság miatt az elmúlt években rendkívüli mértékben megszaporodtak erdőtűzek az országban.

A lángok olyan nagy területeket puszítottak el, hogy az már a világűrből is látszik. Az alábbi műholdfelvételek tíz nap eltéréssel készültek Evia szigetéről.

Ezen a szigeten járt szerencsétlenül a görög katasztrófavédelem egyik tűzoltó reppülőgépe is. A két pilóta életét vesztette.

Címlapról ajánljuk
Marozsán Fábián az Arénában: büszke vagyok arra, amit elértem, de nem vagyok sztár

Marozsán Fábián az Arénában: büszke vagyok arra, amit elértem, de nem vagyok sztár

Marozsán Fábián az ATP-világranglista 37. helyezett játékosa az InfoRádió Aréna című műsorának vendége, és elmesélte, hogyan lett belőle teniszező, milyen hullámvölgyek voltak a pályafutásában és mennyire változtatta meg az életét a Carlos Alcaraz elleni tavaly májusi győzelem. Kiderült, hogy melyik borítást szereti a legjobban, hány versenyen játszana a szíve szerint, és minek örülne tíz év múlva.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×