eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Blurred shot of group of professional surgeons at work in operating room. Emergency case, surgery, medical technology, health care cancer and disease treatment concept
Nyitókép: Getty Images

Radikális változás készül a német kórházakban

Minden negyedik műtétet ambulánsan kellene végezni a német orvosok szerint, ez akár négymillió beavatkozást is érintene.

A pénz nagy úr a német egészségügyben is. A tervezett kórházi reform legkorábban 2024-ben lép életbe. A szükséges reform keretében az elkövetkező években a kórházak, illetve a klinikák akár ötödét is bezárhatják. Ez mintegy 350 kórházat érintene, mivel a szövetségi statisztikai hivatal szerint 2021-ben megközelítette a kétezret a fekvőbeteg-intézmények száma.

A kötelező egészségbiztosítási szövetség (KBV) orvosai most új javaslattal álltak elő. A szövetség elnöke a Bild című lapnak nyilatkozva ezzel kapcsolatban korszakváltás lehetőségéről beszélt. Andreas Gassen indítványozta, hogy minden negyedik műtétet ambuláns módon kellene végrehajtani.

Az elnök szerint ezzel évente 10 millió euróig terjedő összeget lehetne megtakarítani.

A szövetség arra szólította fel az egészségügyi minisztert, hogy jelentősen csökkentse a kórházi műtétek számát, és több lehetőséget biztosítsanak az ambuláns kezelésre. Változatlanul túl magas a kórházi fekvőbeteg-kezelések, illetve műtétek száma – vélekedett az elnök. Gassen szerint az évi mintegy 16 millió műtétből három-négymilliót ambulánsan lehetne végrehajtani, amit rezidens orvosok is végezhetnének.

Az egészségügyi miniszternek, Karl Lauterbachnak mielőbb el kellene döntenie, hogy a jövőben egységes díjazás mellett milyen műtéteket lehetne ambulánsan végrehajtani – hangsúlyozta az elnök. Példaként említette a lágyék-, továbbá az ízületi műtéteket, amelyeket szerinte rezidens orvosoknak kellene átvenniük. Külön említette azt is, hogy ezáltal a többi között csökkenne a veszélyes kórházi baktériumok okozta fertőzések száma. Az ambuláns beavatkozást követően az érintettek "azonnal" visszatérhetnek megszokott környezetükbe – tette hozzá.

A miniszter egyelőre nem reagált a javaslatra. Egy korábbi nyilatkozatában ugyanakkor úgy foglalt állást, hogy csökkenteni kellene a kórházi tartózkodások számát, és ennek érdekében a járóbeteg-műtéteket jobban kellene díjazni.

Az éjszakai tartózkodás nem feltétlenül része a jó orvosi gyakorlatnak

– hangoztatta a miniszter a Rheinsche Post című lapnak nyilatkozva. "Szeretnénk megkímélni a betegeket a kórházi tartózkodástól, egyúttal tehermentesíteni szeretnénk a személyzetet" – hangoztatta.

A Német Kórházak Szövetsége (DKG) ugyanakkor kételyeinek adott hangot az indítvánnyal kapcsolatban. A szövetség szerint a javaslat jól hangzik, de teljes mértékben irreális. A DKG elnöke utalt arra, hogy amúgy is hosszú a szakorvosokra való várakozási idő. Elképzelni is rossz szerinte, hogy a jelenlegi helyzet mennyire súlyosbodna, ha a kórházakból újabb milliók várakoznának ambuláns műtétekre.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×