eur:
389.63
usd:
363.67
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Az orosz védelmi minisztérium videóról készült felvétele Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterről az Ukrajna elleni háborúban harcoló orosz katonai egységek egyik parancsnoki állásán, a kelet-ukrajnai frontvonalon, Donyecktől délre 2023. március 4-én.
Nyitókép: Orosz védelmi minisztérium

Orosz tábornokcserék: Moszkvának a hűség fontosabb a hozzáértésnél

Ahogy arra számítani lehetett, a Prigozsin-zendülést követően jó néhány magas rangú katonai vezetőt is leváltottak.

A tisztogatásnál a legfontosabb szempont a hűség. Bárki, aki bírálni meri a moszkvai katonai vezetést, személy szerint Szergej Sojgu védelmi minisztert és Valerij Geraszimov vezérkari főnököt, számíthat rá, hogy hamarosan leváltják. Ez talán még a legkevesebb, hiszen a lázadó Jevgenyij Prigozsinnal korábban szoros kapcsolatokat ápoló Szergej Szurovikin tábornok például eltűnt. Hivatalosan csak annyit közöltek, hogy a hadseregtábornok pihen, de ez akár azt is jelentheti már örök álmát alussza valahol. Mindenesetre Szurovikin annyira pihen, hogy még a felesége születésnapjára sem ment haza.

Őt még legalább tíz másik vezető beosztású katonatiszt követte, akik többnyire az ő emberei voltak. A legelképesztőbb talán Mihail Tyeplinszkij esete. Az ejtőernyős tábornokot nem sokkal a Kijev elleni sikertelen támadást követően váltották le. Majd amikor Szurovikin lett az Ukrajnában harcoló orosz erők főparancsnoka, rehabilitálták, a Wagner-lázadás után pedig a Bahmut környéki harcok irányítását bízták rá. Most, hogy korábbi pártfogója eltűnt, Tyeplinszkijt is újból menesztették.

Pár napja Ivan Popov, a 58. hadsereg parancsnoka került lapátra. A katonái által csak Spartacusnak nevezett tábornok bűne az volt, hogy bírálta a moszkvai védelmi minisztériumot, amiért nem gondoskodik a harcoló alakulatok váltásáról.

"Vagy gyáván hallgatok, vagy elmondom az igazat. De nem hazudhatok nektek, vagy az elesett bajtársaimnak. Inkább elpanaszolom minden bajunkat”

– közölte Popov a katonáinak küldött hangüzenetében. Popov azt is mondta, hogy miközben katonái keményen harcolnak az állásaikat áttörni akaró ukránokkal, Moszkvából hátba döfik őket.

A védelmi minisztérium vezetése nem késlekedett a válasszal, és Geraszimov vezérkari főnök haladéktalanul leváltotta Popov tábornokot. A menesztést azzal indokolta, hogy a parancsnok lázító és zsaroló üzenetet fogalmazott meg. Sajátos módon Popov véleményét az egyik legismertebb szélsőséges parlamenti képviselő, Andrej Guruljov is osztja. Hozzá hasonlóan több befolyásos hadiblogger ugyancsak kiállt a leváltott hadseregparancsnok mellett. Ennek ellenére számos nyugati szakértő is úgy gondolja, hogy mindez nem ingatta meg Vlagyimir Putyin hatalmát, sőt az orosz elnök valójában uralja a helyzetet.

A Kreml számára ugyanis a hozzáértésnél fontosabb a hűség.

Nem az számít, hogy ki mennyire rátermett katona, hanem csak az, hogy mennyire lehet megbízni benne. A Deutsche Wellének nyilatkozó Nikolay Petrov, a Német Nemzetközi és Biztonsági Ügyek Intézetének szakértője szerint ez békében még elfogadható is lenne, de háborúban már nem. Bár a feladatukra alkalmatlan katonai vezetők ugyan rendkívül népszerűtlenek, a Kreml számára mégis nagyon megfelelnek, mivel egyáltalán nincsenek politikai ambícióik. "De ennek ára van – egy ilyen rendszer nem lehet hatékony" – mondta Nikolay Petrov.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×