eur:
388.99
usd:
363.38
bux:
68197.87
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pexels.com

Már a kritikus infrastruktúra védelmére készül a német belügyminisztérium

A tiltakozó és szabotázsakciók fellépésre késztették a német kormányt, de az igazi feladat az érintett cégekre vár.

Az elmúlt időszakban megszaporodtak a terrortámadások, továbbá a kulcsfontosságú létesítmények működését akadályozó tiltakozó, illetve szabotázsakciók Németországban is. Az időjárás okozta katasztrófák pedig egyenesen kiszámíthatatlanná váltak. Ebből kiindulva a német belügyminisztérium törvénytervezetet dolgozott ki az úgynevezett kritikus infrastruktúra védelmére,

A tervezet szerint az atomerőművek, közlekedési útvonalak, vízvezetékek vagy épp kórházak működtetőit kötelezni kell arra, hogy gondoskodjanak a szóban forgó létesítmények biztonságáról. Az ARD közszolgálati televízió ezzel kapcsolatban emlékeztetett az Utolsó Nemzedék (Letzte Generation) klímaaktivisták legutóbbi, két kulcsfontosságú német repülőteret megbénító akcióira. A tüntetők átvágták a hamburgi és a düsseldorfi reptereket védő kerítéseket, és a légi forgalomban többórás fennakadást okoztak.

Kiszivárgott értesülések szerint kritikus infrastruktúra több mint tíz szektort foglal magában:

  • energia
  • szállítás és közlekedés
  • pénzügyek, biztosítások
  • közigazgatás
  • egészségügy
  • élelmiszer-ellátás
  • ivóvízellátás, szennyvízelvezetés, települési hulladékok eltávolítása
  • információtechnika
  • távközlés
  • űrkutatás

A minisztérium abból indul ki, hogy amennyiben ezen területek működése leállna, annak messzemenő következményei lehetnek mind a lakosság, mind a gazdaság számára.

Az információs technológia területén a kritikus infrastruktúra védelmére már korábban születtek rendszabályok. A jövőben viszont a védelmet a szóban forgó szektorokat fenyegető "fizikai támadásokra" is ki kell terjeszteni. Több esetben az egész országra kiterjedő, egységes, szektorokon is átívelő rendszabályokra lenne szükség. Ezt példázza, hogy amennyiben áramkimaradás történik, az érintheti az ivóvízellátást is.

A kritikus infrastruktúra védelme a tervezet szerint nem csupán a szabotázsakciók, a különböző támadások és az esetleges háborúk elleni védelmet szolgálja.

A védelem kiterjed az egyre gyakoribb és egyre kiszámíthatatlanabb természeti katasztrófák következményei elleni védekezésre,

legyen szó akár rendkívül heves ls hosszan tartó esőzésről, akár árvízről és nem utolsósorban a járványokról.

A tervezet előírja, hogy az érintett szektorok területén működő vállalatok felelőseinek megfelelő terveket kell készíteniük arra vonatkozóan, hogy miként védekezzenek. A belügyminisztérium nem ír elő konkrét védelmi intézkedéseket, azok kötelező jellegű meghozatalát az érintett működtetőkre bízza. Ugyanakkor javaslatot tesz lehetséges intézkedésekre, így egyebek között kerítések létesítésére, a bejáratok ellenőrzésére, áramkimaradás esetére "szükségáram", továbbá alternatív szállítási útvonalak biztosítására. Utal arra is, hogy ennek érdekében szükség van a vállalati személyzet megfelelő felkészítésére.

A belügyminisztérium mindezt egyeztetni kívánja a többi minisztériummal. A kormánynak még ebben az évben el kell fogadnia a megfelelő tervezetet, amit azután a parlament elé terjesztenének.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Mégis mitől lett ilyen erős a forint néhány nap alatt?

Mégis mitől lett ilyen erős a forint néhány nap alatt?

Nagyot fordult a világ néhány nap alatt a forinttal: amíg nemrég úgy tűnt, hogy akár ismét a 400-as szint közelébe gyengülhet a magyar fizetőeszköz az euróval szemben, addig az elmúlt napokban látott erősödés után már egy kritikus szinten billeg a jegyzés, amit ha sikerül letörnie a forintnak, akkor több havi csúcsára is erősödhet. Éppen ezért megnéztük, hogy mit mutat jelenleg a technikai kép az EUR/HUF esetében, valamint azt is, hogy milyen tényezők állnak a mostani forinterősödés hátterében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×