eur:
397.14
usd:
369.8
bux:
70022.97
2024. június 14. péntek Vazul
Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magánvállalat alapítója a terrortámadás áldozatául esett Vladlen Tatarszkij orosz kormánypárti haditudósító és blogger temetésén a moszkvai Trojekurovszkij temetőben 2023. április 8-án.
Nyitókép: MTI/AP

Elárulták Jevgenyij Prigozsint – megnevezték az árulót is

Már az előtt tudott a Wagner lázadásáról a védelmi minisztérium és az orosz titkosszolgálat, hogy a csapatok június 24-én megindultak volna Moszkva felé. Első kézből kaptak információt.

Az orosz hatóságok jó előre tudtak a zsoldosok tervezett zendüléséről. Prigozsint ugyanis elárulta a Wagner csoport második embere, Andrej Trosev – írja a Portfolio a lengyel RMF24 portálra hivatkozva.

Úgy tudni, hogy Trosev nem akart részt venni a lázadásban, és értesítette a tervekről az orosz titkosszolgálatot, az FSZB-t, valamint a védelmi minisztériumot. Bár Prigozsin ezt árulásnak tekintette, Putyin elnök viszont nagyra értékelte a lépést, és búsásan megjutalmazta a zsoldosok alvezérét.

Állítólag Trosevnek a sikertelen lázadás után „egy, a védelmi minisztériumhoz kapcsolódó struktúrában" ajánlottak állást, ráadásul Prigozsin tíz korábbi kulcsfontosságú munkatársát is magával vihette.

Egyébként az alvezér felelt korábban Wagnerből dezertált zsoldosok megbüntetésért, illetve megfélemlítette azokat, akik újságíróknak vagy emberi jogi aktivistáknak nyilatkoztak.

Címlapról ajánljuk

Vitézy Dávid: visszahívott Karácsony Gergely, és elnézést kért

Karácsony Gergely elnézést kért kiszivárgott mondataiért, miszerint lapáttal fogja agyonverni vetélytársát – közölte Vitézy Dávid Facebook-bejegyzésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.14. péntek, 18:00
Ch. Gáll András az Index főmunkatársa
Dénes Tamás az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×