eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: Youtube

Árvíz fenyegeti a Tádzs Mahalt

Szakértők szerint az áradáshoz vezető szélsőséges időjárási események egyre gyakoribbak lesznek az éghajlati válság mélyülésével.

A Jamuna folyóból kiáradt víz a műemlék épület külső falát nyaldossa a közösségi médiában látható képek tanúsága szerint - írja a CNN.

A víz elárasztotta az épület mögötti kertet is, az Indiai Régészeti Felügyelet szerint azonban nincs közvetlen veszélyben a Tádzs Mahal az áradás miatt.

Szakértők szerint ritka, hogy az árvíz elérje a komplexum külső falait, amelyet az északi Uttar Prades államban található Agra városának közelében építetett a 17. században egy mogul szülés közben meghalt felesége tiszteletére.

Évente turisták milliói keresik fel a helyszínt, ahol az árvizek júmiustól szeptemberig egyébként is rendszeresek, de az éghajlatváltozás miatt minden korábbinál gyakrabban fordulnak elő.

A Jamuna, a Gangesz egyik mellékfolyója a hatóságok szerint a múlt héten érte el a valaha mért legmagasabb vízszintet, ami tömeges evakuálásokhoz vezetett. Az északi indiai tartományok több tucat halálos áldozatról számoltak be a súlyos áradások miatt.

A Himalájában eredő Jamuna több mint 1300 kilométer hosszan folyik, vízszintje pedig július 13-án 208,57 méterre emelkedett a hatóságok szerint.

India, a világ legnépesebb országa a klímaválság által leginkább sújtott országok közé tartozik.

Az indiai hatóságok szerint Észak-India több részén, köztük Agrában továbbra is nagy az árvízveszély az elkövetkező hetekben a folyamatos heves esőzések és a duzzasztógátakról lezúduló víz miatt.

"Nincs ennél erősebb jele annak, hogy az éghajlati összeomlás itt van. Fel kell ébrednünk: az idei nyárnál csak rosszabbak jönnek, életek milliárdjai vannak veszélyben" - mondta Peter Kalmus, a NASA éghajlatkutatója.

A Tádzs Mahalt évek óta veszélyezteti a légszennyezés, a rovarok és a turisták tömegei. Az épület külseje sárgászöldre színeződött.

Ezen felül világörökségi helyszínek tucatjait fenyegeti az áradások és az erózió veszélye, mivel a szélsőséges időjárás egyre intenzívebbé és gyakoribbá válik.

A kutatók szerint a kínai Selyemút mentén található, a 4. századra visszanyúló ősi buddhista barlangfestményeket és szobrokat közvetlen veszély fenyegeti az éghajlatváltozás okozta szélsőséges esőzések miatt. Néhány barlangban a műalkotások már most a romlás jeleit mutatják, közülük néhány éveken belül eltűnhet.

Dél-Koreában a heves esőzések több tucat kulturális örökségi helyszínt rongáltak meg az ország kulturális örökségvédelmi hivatala szerint.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×