eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán
Nyitókép: Thanh Serious/Unsplash

Oroszország államosította a Danone-t és a Carlsberget is

Vlagyimir Putyin orosz elnök rendelete értelmében egy állami ingatlanügynökség veszi át a nyugati érdekeltségek oroszországi irányítását.

Vlagyimir Putyin vasárnap aláírt egy rendeletet, amelynek értelmében egy állami ingatlanügynökség veszi át „ideiglenesen” az irányítást a Danone és a Carlsberg helyi érdekeltségei felett. Nem ez az első eset, hogy a Kreml lefoglalja a külföldi tulajdont, válaszul, hogy a háború miatt a multinacionális cégek elhagyták Oroszországot – írja a Sky News értesülésére hivatkozva a vg.hu.

Moszkva nemegyszer fenyegetőzött már azzal, hogy lefoglalja az országban maradt nyugati eszközöket és létesítményeket, most pedig újabb lépést tett ebbe az irányba.

A Danone még a tavalyi év végén jelezte, hogy akár egymilliárd eurót is bukhat oroszországi kivonulásán. A tejtermékeiről ismert francia óriásvállalat a Renault-hoz hasonlóan piacvezető volt Oroszországban a Prostokvashino márkája révén, a bevételeinek 5 százaléka onnan származott a 2022-es év első kilenc hónapjában. A Danone egyedül a csecsemőtápszer-ellátást tartotta meg saját kézben.

A dán sörgyártó néhány héttel ezelőtt jelentette be, hogy eladta oroszországi érdekeltségét. A szerződést aláírták, de nem hozták nyilvánosságra sem a vevő nevét, sem pedig az eladási összeget, amelyet hosszadalmas eljárás során kell engedélyeztetni az orosz hatóságokkal. A nyugati sörgyártók közül a Carlsbergnek volt a legnagyobb oroszországi kitettsége: 2021-ben a bevételeinek 10 százalékát termelte ki Oroszországban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Nagy esésből álltak talpra az amerikai tőzsdék

Nagy esésből álltak talpra az amerikai tőzsdék

Csúnyán lefordultak az amerikai tőzsdék tegnap, a Dow közel egy éve nem zárt ennyire rossz napot, de a két másik vezető index is komoly esést szenvedett el. Rontotta a hangulatot, hogy a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyve és az erős amerikai gazdasági adatok ráerősítettek a hosszabb ideig magasan maradó kamatok narratívára. Az ázsiai tőzsdék ezek után szintén lejjebb kerültek, és Európában is esés látszott ma, az USA tőzsdéi azonban javítani próbálnak a tegnapi esés után. Itthon komoly mínuszba került az OTP és a Mol árfolyama, azonban nem érdemes megijedni, hiszen ezt mindkét papír esetében az osztalékszelvény-vágás okozta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×