eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Földbe fúródott orosz kazettás bomba a Harkiv-Pjatyihatki temetőben 2022. március 23-án. A temetőben a szovjet Belügyi Népbiztosság által kivégzettek, köztük az 1940-es katyni mészárlás lengyel áldozatai nyugszanak. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Andrzej Lange

Vlagyimir Putyin a gyűlölt fegyverek bevetését helyezte kilátásba

Van belőle elég - mondta egy tévéinterjúban.

Az állami tévécsatornán sugárzott interjúban Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy Oroszország "elégséges készlettel" rendelkezik kazettás bombákból, és Moszkva fenntartja a jogot ezek bevetésére, ha ilyen lőszert használnak az orosz erők ellen Ukrajnában.

"Természetesen, ha ellenünk használják fel őket, fenntartjuk a jogot a viszonosságra" - mondta egyebek mellett Putyin a Reuters tudósítása szerint.

Ukrajna kazettás bombákat kapott az Egyesült Államoktól, részben arra hivatkozva, hogy Oroszország ilyeneket használ Ukrajnában.

Putyin kijelentette, hogy a kazettás bombák használatát bűncselekménynek tekinti, és Oroszországnak mindeddig nem volt szüksége a használatukra, annak ellenére, hogy a múltban lőszerproblémái is voltak. Úgy vélte, hogy Washington azért adott ilyen lőszereket Ukrajnának, mert a nyugati országok már nem képesek ellátni a kelet-európai országot megfelelő hagyományos fegyverekkel.

Ezt a fajta bombát egyébként több mint 100 országban betiltották, mert veszélyt jelentenek a civil lakosságra is, de sem az USA, sem Ukrajna, sem Oroszország nem írta alá a tilalomra vonatkozó egyezményt.

Az orosz elnök arról is beszélt, hogy a területek visszafoglalását célzó ukrán ellentámadás "nem járt sikerrel", és az orosz védelem áttörésére tett kísérletek kudarcot vallottak.

Putyin azt mondta: "az ellenség összes kísérlete, hogy áttörje a védelmünket... sikertelen maradt az egész offenzíva során".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×