eur:
388.62
usd:
360.85
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella
Kazettás bomba. Forrás:Twitter/The Voyage
Nyitókép: Forrás:Twitter/The Voyage

Ukrán tábornok: ezek a fegyverek gyökeres változást hoznak a hadszíntéren

A CNN amerikai hírtelevíziónak Olekszandr Tarnavszkij dandártábornok megerősítette, hogy már megérkezett az első szállítmány amerikai kazettás lőszer Ukrajnába.

Joe Biden amerikai elnök korábban azt mondta, hogy „nehéz döntést” hozott, amikor jóváhagyta a lőszerek Ukrajnába küldését.

„Most kaptuk meg, de még nem használtunk egyet sem. Ezek a gránátok gyökeres változást hoznak a hadszíntéren” – közölte a CNN-nel Tarnavszkij dandártábornok. Még hozzátette: már az is menekülésre készteti az ellenséget, ha kiderül, hogy ilyen lőszerekkel támadják őket.

Éppen ezért az ukrán tábornok szerint a legfelsőbb katonai vezetés fogja eldönteni, hogy a front melyik részén vessék be ezeket, mert, ahogy fogalmazott, "nagyon erős fegyverekről van szó."

Ugyanakkor azt ígérte,

még akkor sem fogják használni ezeket a gránátokat sűrűn lakott területek közelében, ha azok orosz megszállás alatt állnak.

Ezt már Washingtonban is megerősítették és közölték: Ukrajna írásban garantálta, hogy ilyen fegyvereket nem alkalmaz lakott területek közelében. A kazettás lőszerek bevetését pedig nyomon követik, hogy később hatástalanítani lehessen a fel nem robbant résztölteteket.

Kazettás lőszer. Forrás: Wikipédia
Kazettás lőszer, ami lehet tüzérségi gránát vagy repülőről ledobott bomba (forrás: Wikipédia)

Tarnavszkij tábornok azt is hangsúlyozta, hogy tévednek az oroszok, amikor azt hiszik, hogy a front bármely szakaszán bevetik majd ellenük a kazettás gránátokat. De, mint mondta az ellenség nagyon aggódik.

Egyébként kazettás bombákat az oroszok is használnak az ukrajnai háborúban.

Az alábbi videó Harkiv egyik utcáján készült, ahol civilek ellen vetették be a fegyvert:

Az Egyesült Államok azzal magyarázta a kétes hírű lőszerek átadását, hogy a Nyugat nem tud annyi tüzérségi gránátot szállítani az ukránoknak, amennyire szükségük lenne. Ezért az USA Nemzetbiztonsági Tanácsadója csak átmenetinek nevezet az intézkedést. Jake Sullivan azt nyilatkozta a CNN-nek, hogy amint a hagyományos tüzérségi lőszerek gyártása elér egy bizonyos szintet, nem lesz szükség több kazettás gránát szállítására. Azt azonban nem árulta el, hogy hol van ez a bizonyos szint.

A kazettás lőszerek megítélése meglehetősen ellentmondásos. Ezek lényegében olyan tartályok, amelyek sok kisebb robbanótestet tartalmaznak. A célpont fölött ez a tartály felhasad, a résztöltetek pedig szétszóródnak és egy nagyjából futballpálya méretű területet képesek letarolni. Viszont a kis robbanószerkezetek egy része nem robban fel, ami óriási veszélyt jelent a későbbiekben.

Bár nagyon hatékony fegyver, mégis már több mint 100 nemzet betiltotta. Ám a kazettás lőszerek tilalmáról szóló nemzetközi egyezményhez sem az USA, sem pedig Oroszország és Ukrajna eddig nem csatlakozott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 07:24
×
×
×
×