eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
5.56mm NATO ammunition in magazines on black background
Nyitókép: zim286/Getty Images

Egy európai ország a fegyverexportja felfüggesztéséről döntött

Harminc napra felfüggeszti a fegyverkivitelt Szerbia annak érdekében, hogy hadseregének harcképességét növelni tudja - jelentette be Milos Vucevic védelmi miniszter pénteken az illetékes tárca közleménye szerint.

A fegyverexport ideiglenes felfüggesztése nem azt jelenti, hogy Szerbia háborúra készül, csak annyit jelent, hogy helyesen mérte fel a biztonsági kockázatokat és kihívásokat, és követi a térségben zajló eseményeket.

A tárcavezető azt is közölte, hogy a fegyverexport felfüggesztését a szerb köztársasági elnök javasolta a kormánynak, és amint a kabinet elfogadja, elkezdődik a 30 napos időszak, amelynek leteltét követően elbírálják, szükség van-e a kivitel tilalmának meghosszabbítására.

Milos Vucevic szerint most a szerb hadsereg igényeit kell szem előtt tartani, és minden olyan fegyvert, illetve lőszert, amelyet az országban állítanak elő, a hadseregnek kell megkapnia. "Ezzel tovább növeljük országunk, illetve a szerb hadsereg védelmi képességét" - húzta alá a tárcavezető.

A védelmi miniszter egyben tagadta azokat a vádakat, amelyek szerint külföldön előállított lőszerek Szerbián keresztül Oroszországba kerültek.

Mint mondta: Szerbiát már nem először vádolják meg azzal, hogy Oroszországnak vagy Ukrajnának adott el fegyvereket, de ezek valótlan állítások.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Szerbiában előállított lőszerek 90 százaléka az amerikai piacra kerül.

A fegyverexport leállításáról először Aleksandar Vucic szerb elnök beszélt néhány nappal ezelőtt, és az intézkedést az Észak-Koszovóban kialakult feszültségekkel és az ország biztonságának a megőrzésével indokolta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×