eur:
389.04
usd:
363.61
bux:
68161.5
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Index: nemsokára ismét ukrán hadifoglyok jöhetnek Magyarországra

Ukrán hírszerzési információk szerint.

Júniusban 11, orosz fogságba esett kárpátaljai magyar katonát adott át Moszkva Magyarországnak - számolt be róla korábban az Orosz Ortodox Egyház, illetve később a magyar kormány.

Most az Index szerint egy ukrán lap ukrán hírszerzési forrása alapján azt írta, hogy az Orosz Ortodox Egyház újabb ukrán hadifoglyokat szállíthat Magyarországra. Az rbc.ua portál szerint ráadásul erre a következő hetekben sor kerülhet, és jelenleg is tárgyalnak arról, hogy fogadnák a magyar kormány képviselőit (állítólag augusztus 8-11. között), hogy megbeszéljék a magyar származású ukrán hadifoglyok átadásának következő körét.

Elmondása szerint a magyar félnek egyelőre nincs listája arról, kiket akarnának átvenni az oroszoktól, és emiatt az orosz titkosszolgálat jelenleg is keresi a hadifoglyaik közt azokat, aki kárpátaljai születésűek. A tervük az, hogy a magyar delegáció érkezéséig egy 10-15 főből álló listát állítsanak össze.

"A magyarok feltétele az, hogy magyar etnikumú, magyar nyelvtudással rendelkező személyek legyenek.

Ez elengedhetetlen feltétel: csak azokat fogadják el, akik az Ukrajnában élő magyar kisebbséghez tartoznak" – fogalmazott az ukrán hírszerző.

A forrás a lap szerint megjegyezte, hogy a fogolycseréből az ukrán kormányzatot az előző alkalomhoz hasonlóan most is kihagynák, ami a genfi egyezmény és a nemzetközi humanitárius jog megsértését jelentheti.

A legutóbb Magyarországra érkezett 11 fogoly közül öt ember visszatért Ukrajnába. A másik hat személy hollétéről egyelőre nincs információ.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×