eur:
389.39
usd:
358.89
bux:
66038.2
2024. február 27. kedd Edina
Young adult drinking beer while driving, she is going to a party.
Nyitókép: Matic Grmek/Getty Images

Van, ahol néhány pohár belefér vezetés előtt – itt a térkép

Nem árt tisztában lenni a helyi szabályozásokkal, ha nyaralni megyünk.

Nem minden európai országban büntetik olyan szigorúan a vezetés előtti alkoholfogyasztást, mint Magyarországon. Habár a zéró toleranciát a régióban több állam követi, a közkedvelt nyaralóhelyeken már más a helyzet. Az Európa Pont összegyűjtötte, pontosan hol és mennyi alkohol megengedett.

Idehaza zéró tolerancia van, azaz már egy korty alkohol fogyasztása esetén is tilos volán mögé ülni,de a magyar turisták kedvelt úti célja között szereplő Horvátországban és Olaszország, de még Görögországban is a szabályok jóval megengedőbbek az alkoholfogyasztással, de csak bizonyos mértékig. Ez a gyakorlatban 0,5 ezrelékes véralkoholszintet jelent, ez a mérték Németországban is, míg Lengyelországban 0,2 ezrelék.

Egy átlagos testtömegű, 80 kilós felnőtt férfi esetén egy órával a sörözés után két pohár sör nagyjából 0,425 ezreléket tesz ki, két óra után ez az arány már jelentősen csökken. Borból ez másfél decit jelent. A hölgyek esetén mások az arányok, egy 60 kilós nőnél legfeljebb 1 pohár sör, másfél deci bor és egy féldecis rövidital fér bele.

Címlapról ajánljuk
Sulyok Tamás első beszéde - itt meghallgathatja, vágatlanul

Sulyok Tamás első beszéde - itt meghallgathatja, vágatlanul

Bizalmat szeretne építeni az előítéletektől mentes kölcsönös meghallgatás és megértés révén Sulyok Tamás megválasztott köztársasági elnök, aki hétfőn az Országgyűlésben azt mondta, bizonyos hatáskörökben - például a kitüntetések, a kegyelmezés esetén - a lehető legszélesebb transzparencia híve. Meghallgathatja a cikkünkhöz csatolt teljes beszédet.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×