eur:
390.11
usd:
365.21
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Young adult drinking beer while driving, she is going to a party.
Nyitókép: Matic Grmek/Getty Images

Van, ahol néhány pohár belefér vezetés előtt – itt a térkép

Nem árt tisztában lenni a helyi szabályozásokkal, ha nyaralni megyünk.

Nem minden európai országban büntetik olyan szigorúan a vezetés előtti alkoholfogyasztást, mint Magyarországon. Habár a zéró toleranciát a régióban több állam követi, a közkedvelt nyaralóhelyeken már más a helyzet. Az Európa Pont összegyűjtötte, pontosan hol és mennyi alkohol megengedett.

Idehaza zéró tolerancia van, azaz már egy korty alkohol fogyasztása esetén is tilos volán mögé ülni,de a magyar turisták kedvelt úti célja között szereplő Horvátországban és Olaszország, de még Görögországban is a szabályok jóval megengedőbbek az alkoholfogyasztással, de csak bizonyos mértékig. Ez a gyakorlatban 0,5 ezrelékes véralkoholszintet jelent, ez a mérték Németországban is, míg Lengyelországban 0,2 ezrelék.

Egy átlagos testtömegű, 80 kilós felnőtt férfi esetén egy órával a sörözés után két pohár sör nagyjából 0,425 ezreléket tesz ki, két óra után ez az arány már jelentősen csökken. Borból ez másfél decit jelent. A hölgyek esetén mások az arányok, egy 60 kilós nőnél legfeljebb 1 pohár sör, másfél deci bor és egy féldecis rövidital fér bele.

Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

"Egyre kevesebben árulják el..."
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×