eur:
389.69
usd:
362.1
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Valerij Geraszimov hadseregtábornok, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke, első védelmi miniszterhelyettes (j) a védelmi minisztérium kibővített vezetőségi ülésén Moszkvában 2021. december 21-én.
Nyitókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök és Valerij Geraszimov hadseregtábornok, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke, első védelmi miniszterhelyettes (j) Moszkvában 2021. december 21-én. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat

Mégsem váltották le Valerij Geraszimov orosz tábornokot - videó

A moszkvai vezérkari főnököt egy friss videófelvételen éppen a Krím-félsziget, valamint a Rosztovi és Kaluga régiók elleni ukrán rakétatámadások sorozatáról tájékoztatják katonák.

Feltehetően az orosz vezérkari főnök leváltásáról szóló korábbi nyugati sajtóhírek cáfolataként tehettek közzé most az oroszok Valerij Geraszimov tábornokról egy olyan videofelvételt, amelyben a katonai vezető az ukrajnai harcokról számol be - írja a vg.hu.

A nyilvánosság elől történt eltűnése után több mint két héttel Valerij Geraszimov orosz tábornok megjelent a nyilvánosság előtt. Ez azért fontos, mert a napokban több nyugati médium is arról számolt be, hogy a Wagner-csoport lázadása miatt leválthatták. Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezére ugyanis ezt egyik fő céljának nevezte a lázadása során.

Az orosz védelmi minisztérium azonban hétfő reggel közzétett egy videóklipet, amelyben Geraszimovot éppen a Krím-félsziget, valamint a Rosztovi és Kaluga régiók elleni ukrán rakétatámadások sorozatáról tájékoztatják katonái.

Moszkva közlése szerint a felvételek egy vasárnapi katonai megbeszélésen készültek. A videó Geraszimovot az orosz fegyveres erők vezérkari főnökeként és az ukrajnai egyesített haderőcsoport parancsnokaként mutatja be.

Az elmúlt napokban, Geraszimovot megelőzően már Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterrel kapcsolatban is kiderült, hogy nem igazak a hivatalából való eltávolításáról szóló hírek. Ő ugyanis például szombaton egy másik videóanyag tanúsága szerint személyesen keresett fel egy olyan új dél-oroszországi hadtestet, amelynek egységeit Ukrajnába vezénylik majd hamarosan.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×