eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A német ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) párt felhívására tüntetnek az energiabiztonságért és az infláció ellen a parlament berlini épülete, a Reichstag előtt 2022. október 8-án. A felirat az állami gyámkodás ellen tiltakozik.
Nyitókép: MTI/EPA/Hannibal Hanschke

Bauer Bence: már tényező lett az AfD Németországban

Megszerezte első polgármesteri tisztségét az Alternatíva Németországnak (AfD) német ellenzéki párt egy Szász-Anhalt tartományi településen, miközben egy új közvélemény-kutatás szerint tovább emelkedett a népszerűsége, és immár stabilan a második a jobbközép CDU/CSU mögött. Bauer Bencét, a Mathias Corvinus Collegium Magyar–Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatóját kérdeztük.

Tíz éve alakult Németországban az AfD (Alternatíva Németországnak) eurokritikus pártként, a későbbiekben nagyon radikálisan szállt síkra Angela Merkel kancellár menekültpolitikája ellen. A "hosszú menetelés" gyümölcsöt hozott, előbb egy járási vezető lépett hivatalba, majd a párt megszerezte az első polgármesteri széket is.

Bauer Bence, a Mathias Corvinus Collegium Magyar–Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója az InfoRádióban elmondta, bár csekély jelentőségű szavazásról volt szó, egyértelmű jel látszik arra, hogy az AfD megérkezett a német társadalom közepébe, a politikai döntéshozatalhoz, hiába próbálják a választók óhaja ellenére elszigetelni.

2021-ben a párt az országos támogatottságát is megduplázta, ennek hátteréről elmondta, Németország közelmúltbeli krízisei feldolgozhatatlannak tűnnek, ezek közül a migrációs válság különösen is, de a Covid és az energiakrízis sem segített a középosztályon, főleg Kelet-Németországban;

az AfD stabilan 20-21 százalékon áll a mérésekben, míg a vezető CDU/CSU 25-ön.

"Kelet-Németországban nagyon sok helyen már 30-40 százalékra mérik az AfD-t" – húzta alá.

A párt "titkáról" szólva nyomatékosította, az AfD bemerészkedett a konzervatív, "erősen jobboldali" területre a krízisekre adott válaszaival.

"Van egy óriási reprezentációs űr, a CDU már nem fedi le a konzervatív szavazókat, és az AfD nemcsak a kríziseket tudja meglovagolni, a társadalmi elégedetlenségeket tematizálni, hanem akár ebbe az űrbe is be tud hatni, sikeresen kampányol" – folytatta.

A CDU/CSU szerinte az Angela Merkel távozása óta eltelt időben "balra tolódik", úgy látva, hogy csak a Zöldekkel tudna kormányozni, a pártelnök Friedrich Merz pedig azt ígérte, hogy "megfelezi" az AfD-t, ennek pedig éppen az ellenkezője következik be épp.

Francia ellentét

A macroni – a zavargások miatt halasztott, egy éve tervezgetett – látogatás kapcsán elmondta, a francia–német viszonyban sok kihívás van, elsősorban az ukrajnai háború során kialakult energiakrízisre vagy a hadügyfejlesztés kihívására adott válaszokban erősen eltér egymástól a két ország.

"Tudjuk, hogy a franciák teljesen atompártiak, a németek viszont ellenzik az atomenergiát, az utolsó erőművüket is kikapcsolták. A németek az amerikai eszközökre helyezik a hangsúlyt, kevésbé forszírozzák az európai fejlesztéseket" – ecsetelte Bauer Bence.

Az energiakérdés szerinte európai szinten is a legfontosabb most, de számos más témában is igyekszik inkább Franciaország vezető szerepet vinni Európán belül, legyen az az európai innovációk vagy Tajvan kérdése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×