eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A rendőrök által lelőtt tinédzser halála miatt tiltakozó tüntetők vonulnak Párizs Nanterre nevű elővárosában 2023. június 29-én. Két nappal korábban egy közúti ellenőrzést végző francia rendőr intézkedés közben lelőtt egy 17 éves fiatalt a városban. A fiatal életét kioltó rendőrt kihallgatása után előzetes letartóztatásba helyezték, mivel az ügyészség szerint a buszsávban autót vezető fiú igazoltatásakor nem volt jogos a fegyverhasználat.
Nyitókép: MTI/EPA/Yoan Valat

Szűcs Anita: súlyos, kezeletlen társadalmi probléma a franciországi zavargások fő oka

Franciaországban lassan már egy hete tartanak a zavargások. A helyzetről a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének docense nyilatkozott az InfoRádióban.

Bár a kiindulópont egy 17 éves fiatal halála volt, a zavargások mégis sokkal mélyebb társadalmi problémákból erednek – kezdte Szűcs Anita. Ezek a gondok ráadásul nem is a bevándorlókkal kapcsolatosak, hanem abból a feszültségből erednek, ami a nagy iparvárosok külső kerületeiben alakultak ki. Az itt élők körében rendkívül magas a munkanélküliség és ebből adódóan nagy a szegénység. Az úgynevezett „banlieue”-k (kül- vagy peremváros) lakói kezdték az országos felfordulást, noha mindössze csak a francia társadalom 7 százalékát képviselik.

A Franciaország-szakértő emlékeztetett rá, hogy a külvárosok szegényei már nem először lázadtak fel. Legutóbb 2005-ben volt hasonló eset, és azóta is folyamatosan vannak különböző kisebb-nagyobb megmozdulások, mivel a peremkerületekben sokkal rosszabbak az életkörülmények, mint Franciaország más területein.

Szűcs Anita arról is beszélt, hogy a párizsi kormány már az 1990-es évektől kezdődően többször kísérletet tett ennek a súlyos társadalmi problémának a megoldására, de eddig egyik próbálkozás sem járt sikerrel. Elsősorban az oktatást akarják megreformálni, ám ebben a legnagyobb akadályt maga a francia állam szemlélete jelenti. Ez ugyanis

nem engedi meg, hogy bármilyen vallási, etnikai vagy egyéb alapon különbséget tegyenek az ország állampolgárai között.

Márpedig a szegény peremkerületekben másféle oktatásra lenne szükség, mint a tehetősebb városrészekben. Enélkül lehetetlen csökkenteni a néhol 40 százalékot is elérő munkanélküliséget.

A Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének docense beszélt a mostanában kissé hűvössé vált francia–német viszonyról is. Szerinte csupán bizonyos véleménykülönbségek indokolják a lehűlést, de nincs szó alapvető nézeteltérésekről. Az egyik ilyen véleményeltérés a Kínával kapcsolatos álláspontban mutatkozik.

A másik pedig az Európai Unióban zajló átalakulásokkal kapcsolatos, de ezek sem jelentenek kibékíthetetlen ellentéteket. Párizs és Berlin főleg az autóipar, a környezetvédelem, illetve a fenntartható gazdaság kapcsán kibontakozó reformok miatt vitázik egymással – közölte Szűcs Anita.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×