eur:
387.33
usd:
356.49
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Petr Pavel cseh és Zuzana Caputová szlovák államfővel közösen tartott sajtóértekezleten a megbeszélésüket követően Kijevben 2023. április 28-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Ukrán elnök: Oroszország gyengesége nyilvánvalóvá vált

Oroszország gyengesége nyilvánvalóvá vált - reagált szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra, hogy nyílt fegyveres konfliktus alakult ki a Wagner katonai magánvállalat és az orosz hadvezetés között.

A Telegram üzenetküldő szolgáltatáson közzétett üzenetében az ukrán elnök azt írta: ez "totális gyengeség".

"Minél tovább tartja Oroszország katonáit és zsoldosait a mi földünkön, annál nagyobb káoszt és fájdalmat, és annál több problémát okoz magának később" - írta az ukrán elnök.

Az oroszországi eseményekhez fűzött első reagálásában Volodimir Zelenszkij Vlagyimir Putyin orosz elnökre utalva megjegyezte, hogy "önmagát pusztítja el, aki a gonosz útját választja". Putyin szerinte "emberei százezreit küldi a háborúba, hogy végül elbarikádozza magát Moszkva térségében, hogy megvédje magát azoktól, akiket saját maga fegyverzett fel".

"Oroszország gyengesége nyilvánvaló. Totális gyengeség" - vélte az ukrán elnök a közösségi portálokon közzétett üzenetében. "Ugyanúgy nyilvánvaló, hogy Ukrajna képes megvédelmezni Európát az orosz gonosztól és káosztól" - tette hozzá.

"Oroszország a propagandát használta gyengesége és kormánya ostobasága leplezésére. Most már akkora a káosz, hogy senki sem tud hazudni a kérdésben" - tette hozzá Volodimir Zelenszkij.

A Vlagyimir Putyin beszédében az 1917. évi bolsevik forradalomra tett megjegyzésre utalva az ukrán elnök leszögezte: az Oroszországi Föderáció jelenlegi irányvonala kizárólag hasonló kilátásokhoz vezethet, mint a bolsevik forradalom.

"Megőrizzük az erőnket, az egységünket" - zárta üzenetét Volodimir Zelenszkij.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×