eur:
388.81
usd:
361.79
bux:
67944.21
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A Dnyeper folyón lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka-i víztározó részleges megsemmisítése előidézte árvíz a dél-ukrajnai Herszonban 2023. június 10-én. Az áradásokban legkevesebb nyolc ember életét vesztette, az elárasztott területekről több mint 5800 embert evakuáltak.
Nyitókép: MTI/AP/

Ha az árvíz nem lenne elég, az orosz tüzérség sem pihen – beszámoló Herszonból

Megkezdődött a Nova Kahovka-i gátszakadás miatt elmenekültek visszatelepülése. Az orosz tüzérség ugyanakkor folyamatosan támadja a humanitárius elosztópontokat és a vízhiány is nagy problémát jelent. Az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai most is ott vannak a herszoni régióban. Tapasztalataikról a szervezet ukrajnai humanitárius programigazgatója mesélt.

A herszoni régió és Herszon város tavaly novemberi felszabadítása óta az Ökumenikus Segélyszervezet folyamatosan jelen van a térségben, így a két héttel ezelőtti gátszakadás után is egyből a helyszínre érkeztek, azóta pedig folyamatosan zajlanak a segélyprogramjaik.

Szatmári Barnabás elmondása szerint egy meglehetősen komoly katasztrófahelyzettel szembesültek, de már zajlik egy visszatelepülései hullám. Annak ellenére, hogy az orosz tüzérség folyamatosan támadja mind Herszon városát, mind pedig a régiót.

„Erre jött az árvíz, ami során több mint 80 település került víz alá 600 négyzetkilométeren” - mondta.

Az Ökumenikus Segélyszervezet az igényeknek megfelelően azonnali segélynyújtásba kezdett, higiéniás csomagokat, ivóvizet és élelmiszert osztva, valamint megkezdte felmérni annak lehetőségét, hogy a hatóságok munkáját hogyan tudják segíteni. Áramfejlesztőket, szivattyúkat, csöveket, tisztítószereket allokáltak, de nem egyszerű a helyzet, mert a tüzérségi tüzek folyamatosan veszélyeztetik a segélyprogramokat is – tette hozzá a szervezet ukrajnai humanitárius programigazgatója, aki szerint

az orosz erők humanitárius elosztópontokat, kórházakat és iskolákat támad, ahol menekülteket szállásoltak el.

Ami Herszon városát illeti, meglehetősen komolyak a károk, miután közel 20 százaléka víz alá került. Ráadásul, noha az árvíz nagy része már levonult, a környezetbe jutó szennyezőanyagok, illetve a lakóházakat ért strukturális problémák megnehezítik a visszatelepülést – értett egyet a szakember –, de van már ilyenre is példa. Az Ökumenikus Segélyszervezetnek tehát most ezt kell a hatóságok és helyi partnerszervezetein keresztül segítenie – mondta Szatmári Barnabás.

A legtöbb belső menekült igyekezett az otthonához legközelebbi ponton menedékre találni. Az elsődleges befogadópont Herszon, de az árív elől menekülők ennél távolabbi városokat is célba vettek, mint mondjuk Mikolajiv vagy Odessza. A programigazgató megjegyezte: a tavaly február óta tartó konfliktus miatt több millióan élnek otthonaiktól távol Ukrajnán belül, illetve külföldön, és bár továbbra is nehezek a körülmények, folyamatosan megfigyelhetők visszatelepülései hullámok.

Az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársa szerint – a Herszoni régióban – jelenleg a legnagyobb probléma az ivóvíz hiánya, de hosszabb távon az is befolyásolhatja a térség működését, helyreállását, illetve a visszatelepülést, hogy rengeteg víz eltűnt a kahovkai tározóból, így a mezőgazdasági tevékenységet nagyon nehéz lesz folyatni, ami itt az elsődleges megélhetési formát jelenti a lakosság számára.

Az ökumenikusok tevékenységéről a segelyszervezet.hu oldalon lehet bővebben tájékozódni, ahol pénzadománnyal is támogatható a munkájuk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×