eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
A Dnyeper folyón lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka-i víztározó részleges megsemmisítése előidézte árvíz a dél-ukrajnai Herszonban 2023. június 10-én. Az áradásokban legkevesebb nyolc ember életét vesztette, az elárasztott területekről több mint 5800 embert evakuáltak.
Nyitókép: -

Súlyos csapás a globális élelmiszerbiztonságnak a kahovkai gátszakadás - képek

Az ukrajnai Nova Kahovka-i gát felrobbantása nyomán kialakult árvizek súlyos hatással lesznek az egész világ élelmiszerbiztonságára - közölte az ENSZ vészhelyzeti koordinátora kedden, a BBC brit hírtelevíziónak adott interjújában.

"Ez az egész terület, végig a Fekete-tengerig és a Krím félszigetig egyetlen nagy éléskamra" - fogalmazott Martin Griffiths, emlékeztetve arra, hogy a gátszakadás nyomán elárasztott területeknek nem csupán Ukrajna, hanem az egész világ élelmiszerellátásában jelentős szerepük van.

Leszögezte: a mezőgazdasági területek víz alá kerülése egészen biztosan további élelmiszeráremelkedést okoz, és százezrek ivóvízellátása kerülhet veszélybe.

Kiemelte, hogy megfelelő minőségű víz nélkül járványok alakulhatnak ki, melyek leginkább a gyerekeket veszélyeztetik. Emlékeztetett arra, hogy a víztározó mintegy 700 ezer környékbeli ivóvízellátását biztosította.

"A polgári infrastruktúra ilyen mértékű tönkretétele teljes mértékben szembe megy a genfi egyezményekkel. Aki ezt tette, megsértette e konvenciókat" - húzta alá.

Herszon, 2023. június 11.
A Dnyeper folyón lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka-i víztározó részleges megsemmisítése előidézte árvíz a dél-ukrajnai Herszonban 2023. június 10-én. Az áradásokban legkevesebb nyolc ember életét vesztette, az elárasztott területekről több mint 5800 embert evakuáltak.
MTI/AP/
A Dnyeper folyón lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka-i víztározó részleges megsemmisítése előidézte árvíz a dél-ukrajnai Herszonban 2023. június 10-én. Az áradásokban legkevesebb nyolc ember életét vesztette, az elárasztott területekről több mint 5800 embert evakuáltak. MTI/AP/
Oleski, 2023. június 11.
A Dnyeper folyón lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka-i víztározó részleges megsemmisítése előidézte árvíz a dél-ukrajnai Oleski településen 2023. június 10-én. Az áradásokban legkevesebb nyolc ember életét vesztette, az elárasztott területekről több mint 5800 embert evakuáltak.
MTI/AP
Dnyeper folyón lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka-i víztározó részleges megsemmisítése előidézte árvíz a dél-ukrajnai Oleski településen 2023. június 10-én. Az áradásokban legkevesebb nyolc ember életét vesztette, az elárasztott területekről több mint 5800 embert evakuáltak. MTI/AP
Oleskij, 2023. június 8.
A Maxar Technologies által 2023. június 8-án közreadott kombókép Oleskij településről 2023. május 15-én (felül) és június 7-én, a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka víztározó részleges megsemmisítése előidézte árvíz után. A gátszakadás okozásával a hadban álló ukránok és oroszok egymást vádolják.
MTI/AP/Maxar Technologies
A Maxar Technologies által 2023. június 8-án közreadott kombókép Oleskij településről 2023. május 15-én (felül) és június 7-én, a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka víztározó részleges megsemmisítése előidézte árvíz után. A gátszakadás okozásával a hadban álló ukránok és oroszok egymást vádolják. MTI/AP/Maxar Technologies

A dél-ukrajnai Herszon megyében lévő, orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka-i vízerőmű gátját egy hete robbantották fel, az akcióval az orosz és az ukrán fél egymást vádolja.

Az ukrán hajózási hatóságok szerint a gátszakadás következtében hajózhatatlanná váltak a Dnyeper egyes szakaszai, elzárva ezzel a kijevi vezetést egy fontos mezőgazdasági exportútvonaltól.

Ukrajna a világ vezető gabonaexportőrei közé tartozik, emellett jelentős mennyiségű napraforgóolajat, árpát és egyéb mezőgazdasági terményeket exportál.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×