eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
António Guterres ENSZ-főtitkár felszólal az 1970-ben életbe lépett atomsorompó-szerződés (NNPT) felülvizsgálati konferenciáján az ENSZ New York-i székházában 2022. augusztus 1-jén.
Nyitókép: Justin Lane

ENSZ: messze nem teljesülnek a klímavállalások, nagy baj van

A kőolaj- és gázipari cégek rekordprofitjára utalva, bibliai hasonlattal élve a világszervezet főtitkára kijelentette, hogy "erkölcstelen a jövőt harminc ezüstpénzért eladni".

Bírálta csütörtöki New York-i sajtótájékoztatóján a világ országait António Guterres ENSZ-főtitkár, amiért messze nem teljesítik a klímaváltozással kapcsolatban tett ígéreteiket és elkötelezettségeiket.

"Azt látom, hogy

nincs elegendő ambíció, bizalom, támogatás, együttműködés, és rengeteg probléma van az átláthatóság és a hitelesség körül"

- fogalmazott António Guterres.

A főtitkár szerint aláaknázták az éghajlatváltozással kapcsolatos globális menetrendet.

Ha a kormányok komolyan el akarnák érni a céljaikat és eleget szeretnének tenni a kötelezettségeinek, minden fronton jelentősen növelnék az erőfeszítéseket - szögezte le a főtitkár.

António Guterres mindenekelőtt a kőolajipari cégeket bírálta, hangsúlyozva, hogy a fosszilis tüzelőanyagok összeegyeztethetetlenek az emberiség túlélésével, hozzátéve, hogy véget kell vetni a kőolaj, a szén és a gáz felhasználásának.

A kőolaj- és gázipari cégek rekordprofitjára utalva, bibliai hasonlattal élve a világszervezet főtitkára kijelentette, hogy "erkölcstelen a jövőt harminc ezüstpénzért eladni".

Csütörtökön értek véget Bonnban az átmeneti klímatárgyalások, amelyeken az ENSZ november végén Dubajban kezdődő klímakonferenciáját készítették elő.

Minden korábbinál sürgetőbbé vált, hogy meggyőzzék az országokat a fosszilis energiáktól a megújuló energiaforrásokra való áttérésre. Míg továbbra is szélsőséges időjárás pusztít a Földön, a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) szerint több mint ezermilliárd dollárt fektettek eddig az olajba, a gázba és a szénbe.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×