eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Kovács Béla korábbi jobbikos európai parlamenti képviselő az ellene és három társa ellen az Európai Unió intézményei elleni kémkedés bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőper tárgyalásán a Budapest Környéki Törvényszék tárgyalótermében 2020. szeptember 24-én. A bíróság felmentette Kovács Bélát a kémkedés vádja alól elsőfokú ítéletében, ugyanakkor költségvetési csalás miatt másfél év felfüggesztett szabadságvesztéssel és 600 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki a volt jobbikos EP-képviselő ellen

Európai és nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki a Kúria által kémkedés és más bűncselekmények miatt jogerősen 5 év fegyházra ítélt K. B. ellen a Budapest Környéki Törvényszék.

Az elítélt Kovács Béla volt jobbikos politikus, korábbi európai parlamenti (EP-) képviselő.

A törvényszék felidézte, hogy 2020. szeptember 24-én hirdettek elsőfokú ítéletet annak a négy vádlottnak az ügyében, akiket az EU intézményei elleni kémkedéssel és más bűncselekményekkel vádolt meg az ügyészség.

A törvényszék akkor K. B. elsőrendű vádlottat bűnösnek mondta ki társtettesként, folytatólagosan elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat kétrendbeli felhasználása miatt, ezért őt e bűncselekmények miatt másfél év felfüggesztett szabadságvesztésre és 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

A fellebbezések folytán másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla megváltoztatta a törvényszék ítéletét és K. B.-t immár bűnösnek mondta ki az Európai Unió intézményei elleni kémkedés előkészületében is. A 2022. szeptember 27-én jogerőre emelkedett ítéletet a Kúria mint harmadfokú bíróság tovább súlyosította és 5 év fegyházat, illetve 10 év közügyektől eltiltást szabott ki.

A Budapest Környéki Törvényszék büntetés-végrejhajtási bírája 2022. november 22-én magyarországi elfogatóparancsot bocsátott ki, mivel K. B. határidőn belül nem kezdte meg jogerős büntetésének letöltését, és a rendőri elővezetése sem járt eredménnyel.

A rendelkezésre álló adatok alapján az elítélt feltehetően külföldön tartózkodik, ezért a Budapest Környéki Törvényszék kedden az EU tagállamaival folytatott bűnügyi együttműködésről szóló és a nemzetközi bűnügyi jogsegélyről szóló törvények alapján a bűncselekmény tárgyi súlya miatt európai, illetve nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki az elítélt büntetésének végrehajtása érdekében.

Amennyiben az elítéltet az EU-ban fogják el, az igazságügyi miniszter az európai elfogatóparancsot megküldi a végrehajtó tagállamnak. Más államban történő elfogás esetén a kiadatási kérelem előterjesztéséről a miniszter dönt, és erről a nemzetközi elfogatóparancsot kibocsátó bíróságot értesíti - közölte honlapján a törvényszék.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×