eur:
389.1
usd:
361.99
bux:
67994.56
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Ukrán katonák egy BM-21 Grad rakéta-sorozatvető mellett a kelet-ukrajnai Donyecki területen, a bahmuti fronton 2023. május 19-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk

A krími lakosoktól kér segítséget az ukrán katonai hírszerzés

Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága azzal a felhívással fordult szerdán az Oroszország által még 2014-ben önkényesen elcsatolt Krím félsziget lakosaihoz, hogy nyújtsanak segítséget az ukrán hadseregnek a terület felszabadításához - tájékoztatott közleményben a hírszerzés sajtószolgálata.

A hírszerzés közlése szerint naponta kapnak értékes információkat az orosz megszállás alá került ukrán területek "nem közömbös" lakosaitól. Példaként emelték ki, hogy a megszállt Krímben élő ukránoktól kapott információknak köszönhetően értesültek az ukrán titkosszolgálatok azokról a tervekről, amelyek szerint Oroszország evakuálni készül a félszigetről a Chornomornyeftegaz orosz olaj- és gázipari cég alkalmazottait és hozzátartozóit.

"Ukrajna polgárai, akik ideiglenesen orosz megszállás alatt vagytok, emlékeztetünk benneteket, hogy közelebb hozhatjátok területeinknek az ukrán védelmi erők általi felszabadítását. Nektek köszönhető, hogy nemcsak az ellenséget pusztíthatjuk el, hanem katonáink és civiljeink életét is megmenthetjük. A hozzájárulásotok döntő lehet Ukrajna 1991-es határainak helyreállításához" - áll a felhívásban. A hírszerzés arra kérte a krími lakosokat, hogy továbbra is adjanak tájékoztatást az orosz megszálló erők és haditechnikai eszközök, lőszer- és üzemanyagraktárok elhelyezkedéséről.

Ivan Fedorov, az orosz megszállás alatti, Zaporizzsja megyei Melitopol ukrán polgármestere a Telegramon szerdán arról számolt be, hogy ismeretlenek felrobbantottak a városban egy vasútvonalat. "A frissített információk szerint a vasútvonal egy szakasza megrongálódott a tegnapi melitopoli robbanásban, ami a legmegfelelőbb pillanatban következett be: éppen egy ellenséges vonat Dnyiprorudnéból, az oroszok által ellopott vasérccel haladt rajta" - írta. Elmondása szerint öt vagon kisiklott, és ötven méternyi vasúti szakasz vált járhatatlanná. Hozzátette, hogy Melitopolon keresztül szállítják az orosz katonák a zsákmányt a frontvonalbeli településekről a Krím félszigetre vagy a kelet-ukrajnai Novoazovszkba.

(A nyitókép illusztráció: Ukrán katonák egy BM-21 Grad rakéta-sorozatvető mellett.)

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×