eur:
389.29
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Marcel Ciolacu, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és a képviselőház elnöke a parlament bukaresti üléstermében, mielőtt a két ház együttes ülésen szavaz a kormány ellen a PSD által benyújtott bizalmatlansági indítványról 2020. augusztus 31-én.
Nyitókép: Robert Ghement

Nincs meglepetés, így állhat fel az új román kormány

A korábbi terveknek megfelelően Marcel Ciolacut, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét bízta meg kormányalakítással kedden Klaus Iohannis román államfő.

Az elnök rövid sajtónyilatkozatában rámutatott: a PSD, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta nagykoalíció új kormányzási modellt vezetett be Romániában, félidőnél kormányfőcserével, ami eddig jól működött, biztosította az ország stabilitását.

Iohannis felkérte Ciolacut, hogy az általa alakítandó kormánnyal "folytassa a koalíció elkötelezett, komoly és hatékony munkáját".

A miniszterelnök-jelölt az elnöki hivatalban kinevezése után tett sajtónyilatkozatában megköszönte Nicolae Ciuca PNL-elnöknek, hogy - a koalíciós megállapodást betartva - hétfőn benyújtotta lemondását, és úgy értékelte, hogy ezzel Románia szintet lépett: a konszolidált demokrácia korszakába került.

Ciolacu kijelentette, hogy amennyiben a Nicolae Ciuca vezette kormányzás az ország stabilizálásáról szólt, az általa létrehozandó kabinet a gazdaságra és a reformokra fog összpontosítani. Hozzátette: Romániának a helye az Európai Unióban és a NATO-ban van, "függetlenül attól, mennyire igyekeznek egyesek más irányt szabni az országnak".

Ciolacu azt ígérte, hogy a kormányalakítás nem fog sokáig tartani, reményei szerint a parlament által megszavazott kabinet élén csütörtökön visszatérhet az elnöki hivatalba letenni a hivatali esküt.

A miniszterelnök-jelölt kinevezése előtt az alkotmány előírásainak megfelelően az államfő egyeztetett a parlamenti pártokkal az új kormány összetételéről. Iohannis a koalíció pártjait - a PSD, a PNL és a (nem magyar) kisebbségi frakció vezetőjét - együtt fogadta, az RMDSZ kivételével, amelynek a küldöttsége a megszabott menetrend szerint később érkezett egyeztetésre az elnöki hivatalba.

A román média ezt is annak jeleként értelmezte, hogy az RMDSZ kiszorul a következő román kormányból. Kelemen Hunor szövetségi elnök ugyanis több ízben úgy nyilatkozott, hogy a szövetség - amelynek három minisztere és miniszterelnök-helyettesi posztja volt a Ciuca-kabinetben - rugalmasan viszonyult ugyan a kormány karcsúsításához és a miniszteri tárcák újraosztásához, de amennyiben a kormányfőjelölt ragaszkodik ahhoz, hogy az eddigi kormányzati posztok helyett más minisztériumok vezetését bízza az RMDSZ-re, úgy értékeli, hogy a partnerek "kitaszították a kormányból".

A Ciolacu-kabinet összetételéről kedden délután újabb egyeztetés kezdődött a PSD, PNL és RMDSZ között.

Az 55 éves Marcel Ciolacu a képviselőház honlapján elérhető önéletrajza szerint jogot végzett 1995-ben a bukaresti Ökológiai Egyetemen, és pénzügyekből mesteri fokozatot szerzett 2012-ben a bukaresti Politikatudományi és Közigazgatási Intézetben. 1996 óta politizál a PSD-ben, amelynek egyik Buzau megyei vezetője volt, mielőtt 2015-ben az országos tanács tagjává választották. 2012 óta tagja a román képviselőháznak, amelynek élén 2019-2020 között, illetve 2021 decembere óta töltött be házelnöki tisztséget. 2020 augusztusa óta a legnagyobb szervezeti bázissal rendelkező román párt, a PSD elnöke.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×